'Zwolle zal zich niet zomaar gewonnen geven'

'Zwolle zal zich niet zomaar gewonnen geven'
3 min

Kevin Begois heeft vier jaar lang in dienst van PEC Zwolle als doelman gespeeld. Op dit moment is de Belg keeperstrainer bij verschillende jeugdteams van PSV. We blikken met hem vooruit op de wedstrijd en kijken terug op zijn tijd in Zwolle.

PSV de betere partij
Wie er gaat winnen dit weekend is duidelijk volgens Begois: “Ik verwacht dat PSV gaat winnen als ze PEC Zwolle gelijk onder druk kunnen zetten en het gaspedaal hard indrukken. Ik ken nog veel jongens bij PEC, ze gaan niet zonder slag of stoot neer. Maar PSV zal de betere partij zijn denk ik. PEC Zwolle is een hele nuchtere en hechte club. Dat is hun kracht, maar PSV heeft veel kwaliteit. Toch moeten de spelers van PSV waken dat ze de Zwollenaren niet onderschatten.” 

Het moment van Schaars
“Ik heb vier leuke jaren bij PEC Zwolle gezeten. Ik stond zelfs onder de lat in de kampioenswedstrijd van PSV in 2016” vertelt Begois. “Stijn Schaars, die momenteel collega van me is bij PSV O13, zou toen nog invallen. Maar omdat ik een bal binnen de lijnen wist te houden kwam hij niet meer in actie tijdens de kampioenswedstrijd. Ik hoop niet dat hij nog boos op me is” zegt de oud-doelman met een glimlach.

Vertrouwen winnen
Begois houdt zich als keeperstrainer bezig met het niveau van doelmannen in de Eredivisie. Jeroen Zoet is volgens hem een goed voorbeeld voor jonge keepers: “Jeroen laat goede mentale weerbaarheid zien. Er werd veel over hem gesproken en gezegd maar hij toont weerstand en veerkracht. Hij krijgt het vertrouwen en laat ook zien dat hij het vertrouwen verdient. Dat zijn de kwaliteiten van een goede keeper en dat proberen wij ook aan de jeugdspelers te leren. Je moet vertrouwen krijgen, maar het ook afdwingen en terugbetalen.”  

Keepersopleiding
Als doelman is het belangrijk voor Begois dat jonge keepers goed opgeleid worden. Bij PSV werkt hij er aan om het niveau van doelmannen in Nederland zo hoog mogelijk te houden: “Samen met keeperstrainers van andere clubs willen we de lat hoog leggen. Daarvoor kijken we ook naar het buitenland en overleggen we samen hoe we zo goed mogelijk onze keepers kunnen opleiden. Dat doe ik nu ook bij PSV. Er loopt hier ontzettend veel talent rond die met een goede opleiding ver kunnen komen. De Eredivisie en PSV zijn goede leerscholen voor jonge doelmannen.”