Onderbouw

Wat is de onderbouw van PSV?
Met de onderbouw van PSV Academy wordt de jongste jeugd (PSV O10 tot en met PSV O12) bedoeld, voorheen het PSV FUNdament. De onderbouw van PSV start met O10 en loopt door tot de O12 op verschillende strategische locaties met als middelpunt Eindhoven. Op de locaties in Rosmalen, Linne, Gilze en Eindhoven kunnen kinderen dichter bij huis en gedurende een langere periode worden geholpen in het realiseren van hun droom: spelen in PSV 1. Tijdens deze vooropleiding zijn de kinderen lid van PSV en krijgen ze een weloverwogen opleiding aangeboden waarna een selectie wordt gemaakt voor PSV O13. De gekozen spelers trainen vanaf dat moment volledig op PSV Campus De Herdgang en gaan ook in Eindhoven naar school.

Hoe worden de spelers gekozen voor de jongste teams van PSV?
De kinderen die in aanmerking kunnen komen voor de jongste teams (PSV O10 tot en met PSV O12) worden door de jeugdscouts van PSV bekeken op diverse momenten of hebben deelgenomen aan de verschillende scoutingsactiviteiten die worden georganiseerd door PSV. Deze kinderen worden vervolgens uitgenodigd voor pre-PSV Academy activiteiten op zondagochtend en/of woensdagmiddag. Vanuit daar wordt bepaald of een kind een stage bij de bestaande teams kan gaan lopen om dan uiteindelijk in te stromen bij de jongste jeugdteams van PSV. 

Wanneer kom je in aanmerking voor PSV O10 tot en met PSV O12?
We zoeken kinderen voor de onderbouw met een uitblinkend vermogen. Waarin blinkt het kind uit ten opzichte van zijn medespelers en tegenstanders? Dat kan dribbelen, passen of scoren zijn, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden; ieder kind met een uniek talent en daarnaast nog een aantal belangrijke voorwaarden maakt dan ook kans.

We zoeken spelers met het juiste karakter dat past binnen de eisen van onze PSV Academy. Voor PSV zijn dat bijvoorbeeld kinderen die natuurlijk plezier hebben tijdens het voetballen maar ook de volgende criteria zijn een onderdeel: onverstoorbaar, discipline, er alles aan doen, eigenaarschap en beschikken over aanpassingsvermogen.

Bij de jongste PSV-teams werken we met een ontwikkelingsboek, het kind heeft regie over zijn eigen ontwikkeling (eigenaarschap) met behulp van mentoren en specialisten. Enerzijds maken we middels het ontwikkelingsboek kennis met het kind, we geloven namelijk dat goede relatie tussen mentor en spelers leidt tot beter ontwikkeling en prestatie. Anderzijds worden het uitblinkend vermogen en individuele focuspunten beschreven en verwerkt in een plan om dit te ontwikkelen. Daarbij krijgen spelers op verschillende manier feedback en hulp bij het reflecteren.

Onder “aanpassingsvermogen” verstaan we dat kinderen in elke situatie met hulp van eigenheid in karakter en uitblinkend vermogen kunnen presteren. We dagen het individu constant uit in wisselende omstandigheden. Differentiatie wordt toegepast in leeftijd, trainers, medespelers, tegenstanders, weerstand, formats etc.   

Daarnaast zijn belangrijke eigenschappen voor een profvoetballer: snelheid, coördinatie en explosiviteit. We testen onze spelers periodiek met behulp van expertise en professionele apparatuur van de Performance Staff.

Wat gebeurt er na drie jaar?
Het doel van de onderbouw-teams is het maximale te halen uit iedere speler. Elke speler heeft zijn unieke plan met individuele route naar zijn persoonlijke top. De jeugdspelers die na drie jaar niet in aanmerking komen voor PSV O13 zullen instromen bij een andere BVO (betaald voetbal organisatie) of eventueel bij een amateurclub. PSV begeleidt ook deze spelers voor een passende route na hun tijd in de jongste jeugdteams van PSV.

Contact

Ieder jeugdteam heeft zijn eigen trainer. Zij vormen het eerste aanspreekpunt. Bij dringende vragen kunt u altijd terecht bij één van de coördinatoren van de onderbouw-jeugd. De Algemeen Coördinator vanaf dit seizoen 2023 - 2024 is Tim Bosman, bereikbaar via t.bosman@psv.nl.

Ieder jeugdteam heeft zijn eigen trainer. Zij vormen het eerste aanspreekpunt