De Philips Sport Vereniging is officieel opgericht op 31 augustus 1913, als sportvereniging voor en door medewerkers van Philips. Het is het feestelijke einde van een groot Philips sportfeest ter gelegenheid van honderd jaar Nederlandse onafhankelijkheid. Er kunnen verschillende sporten beoefend worden. Voetbal is er één van.

Drie jaar eerder, op 12 december 1910, wordt de basis gelegd voor wat uit zal groeien tot de huidige voetbalclub PSV. Werknemers van Philips richten dan het Philips Elftal op. Dit elftal speelt begin 1911 zijn eerste wedstrijd aan de Frederiklaan. Het is exact de locatie waar nu het Philips Stadion staat. Een unicum in Nederland. De vijfjarige Frits Philips, die later uitgroeit tot clubicoon, verricht de aftrap van de wedstrijd tegen Hollandia uit Woensel.

Het elftal sluit zich op 22 oktober 1913 aan bij de Philips Sport Vereniging, maar behoudt de eigen naam tot 31 oktober 1916. PSV blijft in de beginjaren een club voor personeelsleden van de N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken. Pas in 1928 mogen mensen van buiten het bedrijf bij PSV sporten.

Het absolute hoogtepunt in de clubgeschiedenis is het seizoen 1987-1988. Onder leiding van trainer Guus Hiddink wint PSV de Europa Cup I, het landskampioenschap en de beker.

Het Gouden Jaar

PSV geldt als een kraamkamer voor internationale topvoetballers. Tientallen talenten hebben zich in PSV Academy en het Philips Stadion ontwikkeld tot absolute sterren.

Cody Gakpo Docu