Wordt het weer een spektakelstuk?

5 min

Traditionele toppers zijn wedstrijd op zich. Verschillende duels uit het verleden bewijzen dat. Wanneer PSV tegen Feyenoord speelt, is het altijd beladen. Onafhankelijk van de ranglijst, trainers of spelers. Bij een wedstrijd tussen PSV en Feyenoord is alles mogelijk.

Knotsgek duel
Het seizoen 2014-2015 begint mooi wanneer Georginio Wijnaldum en Memphis Depay besluiten om bij te tekenen. Ondanks interesse uit het buitenland, willen zij nog een prijs pakken met PSV: het landskampioenschap. Het seizoen begint voortvarend met vier overwinningen op rij, waaronder de 1-3 zege op Ajax in de ArenA. Op twee nederlagen en een gelijkspel na, wint PSV alle wedstrijden voordat Feyenoord op bezoek komt.

Het wordt een knotsgek duel vol doelpunten. Tegen de verhouding in komen de Rotterdammers binnen het kwartier op voorsprong door Elvis Manu. Nog geen tien minuten later maakt Luuk de Jong gelijk. Opnieuw komt Feyenoord op voorsprong. Dit keer is het Karim El Ahmadi die scoort. Na rust herpakt PSV zich met twee rake kopballen van De Jong. Even lijkt PSV de zege nog uit handen te geven wanneer Feyenoord vlak voor tijd langszij komt via Colin Kazim-Richards, maar de ploeg van toenmalig trainer Phillip Cocu toont karakter. Wie anders dan Memphis zorgt in blessuretijd alsnog voor de overwinning. Het tekent het seizoen van PSV, waarin het meerdere wedstrijden weet om te buigen.

Aan het eind van het seizoen is het doel van topscorer Memphis en Speler van het Jaar Wijnaldum behaald. PSV geeft de koppositie na de tweede speelronde niet meer weg en staat aan het eind van het seizoen met een recordaantal overwinningen bovenaan. Feyenoord wordt dat seizoen, na een sterke tweede seizoenshelft, vierde. 29 punten achter PSV.

Historische overwinning
Een andere historische uitslag viel te noteren in het seizoen 2010-2011. De verwachtingen zijn hooggespannen wanneer PSV de eerste negen wedstrijden ongeslagen is en bovenaan staat op de ranglijst. Feyenoord speelt daarentegen een dramatisch slecht seizoen. Enige lichtpuntjes in het elftal zijn toptalenten als Georginio Wijnaldum en Stefan de Vrij. De Rotterdammers komen in een vrije val terecht en staan op een vijftiende plaats als het duel met PSV op het programma staat.

Beide ploegen treffen elkaar op 24 oktober 2010 in de tiende speelronde van de Eredivisie. Binnen het half uur komt PSV op voorsprong door een fraaie uithaal van Jonathan Reis. Als Kelvin Leerdam even later zijn tweede gele kaart krijgt is het gedaan met Feyenoord. Na een eigen goal van Bruno Martins Indi gaat het na rust snel. Het stadion ontploft wanneer Jeremain Lens, met zijn tweede van de middag, voor de 10-0 tekent. Het werd een historische overwinning. Een evenaring van de grootste Eredivisie-overwinning van PSV en de grootste nederlaag voor Feyenoord ooit. Uiteindelijk moet PSV aan het eind van het seizoen genoegen nemen met een derde plaats, Feyenoord klimt nog naar een tiende plek.

Jeremain Lens probeert Georginio Wijnaldum van de bal af te houden in de historische 10-0 overwinning op Feyenoord Jeremain Lens probeert Georginio Wijnaldum van de bal af te houden in de historische 10-0 overwinning op Feyenoord

Doelpuntenregen
We gaan nog wat verder terug in de tijd om nog een opvallende uitslag te constateren. In het kampioensjaar 1996-1997 is PSV met Feyenoord verwikkeld in een strijd om het kampioenschap. Onder huidig Feyenoord-trainer Dick Advocaat krijgt PSV de Rotterdammers in de elfde speelronde op bezoek.

Feyenoord komt na een minuut spelen al op voorsprong via Henrik Larsson. Het gaat er hard aan toe in een duel waar beide ploegen voor de winst gaan. Wim Jonk tekent voor de gelijkmaker na een goed uitgespeelde aanval. De gemoederen lopen hoog op wanneer Phillip Cocu in het strafschopgebied naar de grond gaat. Meerdere spelers krijgen het met elkaar aan de stok wanneer Feyenoord-speler George Boateng een rode kaart krijgt. Luc Nilis blijft ijzig kalm door de pingel die daarop volgt binnen te schieten. Dan gaat het opeens snel en volgt er een doelpuntenregen. Cocu, Boudewijn Zenden, Boudewijn Pahlplatz, Marc Degryse en opnieuw Cocu zorgen ervoor dat PSV uitloopt naar een 7-1 voorsprong. Clemens Zwijnenberg doet in de slotminuut nog wat terug namens de Rotterdammers.

Met sterspelers als Ronald Koeman, Giovanni van Bronckhorst en Henrik Larsson eindigt Feyenoord dat seizoen op de tweede plaats, vier punten achter PSV. Met Advocaat als trainer is de schaal na vijf jaar weer terug in Eindhoven.

Boudewijn Zenden stond namens PSV op het veld tijdens de 7-2 zege in 1996- Boudewijn Zenden stond namens PSV op het veld tijdens de 7-2 zege in 1996-

Advocaat
In de periode onder de geboren Hagenaar blijft PSV tussen 1995 en 1998 ongeslagen tegen Feyenoord. Een van zijn laatste wedstrijden in het seizoen 1997-1998 is de 3-3 thuis tegen de Rotterdammers. Met huidig interim-trainer Ernest Faber in de basis lijkt een grote overwinning in de maak als er bij rust 3-0 op het scorebord staat. Feyenoord toont veerkracht en buigt de stand binnen twintig minuten om.

Vijftien jaar later keert De Kleine Generaal terug als trainer van PSV. Opnieuw weet hij thuis te winnen van de club uit Rotterdam. Met Faber als assistent-trainer en doelpunten van Ola Toivonen, Wijnaldum en Luciano Narsingh (nu onder contract bij Feyenoord) eindigt het in 3-0. Nu staat Advocaat met Feyenoord tegenover PSV. De ervaren trainer is met de ploeg bezig aan een ongeslagen reeks van twaalf wedstrijden. Eerder dit seizoen wist hij met 3-1 te winnen in De Kuip. Met PSV was Advocaat onverslaanbaar in het Philips Stadion tegen Feyenoord, maar hoe is dat als trainer van de bezoekende ploeg?

Luc Nilis aan de bal tijdens de 3-3 tussen PSV en Feyenoord in 1998 Luc Nilis aan de bal tijdens de 3-3 tussen PSV en Feyenoord in 1998