Wat zeggen de jaarcijfers over het beleid van PSV?

Artikel
Wat zeggen de jaarcijfers over het beleid van PSV?

PSV maakte vrijdagochtend de jaarcijfers over boekjaar 2018-2019 bekend. Daarin boekte PSV een nettowinst van €4,6 miljoen, die voornamelijk te danken was aan de Champions League-miljoenen. Wat zeggen deze cijfers over het beleid van PSV? Wat zijn de gevolgen ervoor en waar liggen er kansen in een veranderende voetbalwereld? Financieel Manager Jaap van Baar legt uit.

Hoogste winst in tien jaar tijd
“Achter deze mooie cijfers zit natuurlijk een verhaal. De resultaatrekening van een voetbalclub bestaat kort gezegd uit twee delen: het bedrijfsresultaat en de transferrekening. Dankzij onze deelname aan de UEFA Champions League heeft PSV een operationeel bedrijfsresultaat van € 12 miljoen winst geboekt. Het transferresultaat over het afgelopen boekjaar is echter negatief met name omdat we ervoor hebben gekozen flink te investeren in de spelersgroep. Daarnaast vallen niet alle transfers die afgelopen zomer zijn gedaan in de nu gepresenteerde cijfers. Meest in het oog springend is die van Hirving Lozano (die in augustus overstapte naar Napoli, red.). Zijn transfer vond plaats na 30 juni 2019 en wordt daarom pas in de jaarcijfers over boekjaar 2019-2020 opgenomen.”

De transfer van Hirving Lozano is niet in de boeken van dit jaar opgenomen De transfer van Hirving Lozano is niet in de boeken van dit jaar opgenomen

Sportieve doelstelling
“Voorafgaand aan de Champions League-campagne spraken we de hoop uit om de grens van €100 miljoen aan omzet te doorbreken. Omdat we in een sterke groep (met finalist Tottenham Hotspur, halve finalist FC Barcelona en Internazionale, red.) twee punten behaalden en ons niet kwalificeerden voor de knock-outfase van de Europa League is dat niet gelukt. Het niet overwinteren in Europa heeft daarmee direct invloed op de cijfers. Prestaties in het toernooi om de KNVB Beker hebben minder financiële impact en voor de competitie geldt dat kampioen worden in een boekjaar vooral geld kost. De inkomsten die je daar uit vergaart (vaak startgeld van de Champions League, red.), worden pas het seizoen erop in de boeken opgenomen. De financiële gevolgen van een misgelopen kampioenschap zijn voor het boekjaar dus beperkt.”

PSV Campus De Herdgang
“De cashpositie van PSV is beperkt afgenomen onder andere door de investering in de verbouwing van De Herdgang, welke in totaal €10 miljoen bedroeg. Dat bedrag zien wij als een investering die in de toekomst in eerste instantie prijzen maar ook geld gaat opleveren, via bijvoorbeeld een uitgaande transfer van een doorgebroken jeugdspeler. De verbouwing op zichzelf zul je pas komend jaar terugzien in het resultaat in de vorm van afschrijvingskosten.”

Medio augustus werd de verbouwing van De Herdgang opgeleverd Medio augustus werd de verbouwing van De Herdgang opgeleverd

PSV-beleid
“Naar ons inzicht staat PSV er zowel sportief als financieel goed voor. Met de spelers die PSV langdurig onder contract heeft staan, heeft de club veel stille reserves in huis die niet in de balans terug te vinden zijn. Overall investeert PSV steeds meer in faciliteiten en in begeleidende staf. Daarnaast leggen we steeds vaker en jonger onze jeugdspelers vast middels contracten. Dit zorgt voor extra druk op het bedrijfsresultaat wat moet worden terugverdiend met transfergelden. Wij willen blijven investeren om een vooraanstaande rol in het mondiale voetballandschap te kunnen spelen en om prijzen te winnen.”

Algemene trends in de voetbalwereld
“Het belang van Europees voetbal was al groot en wordt alleen maar groter. In met name de Champions League gaat tegenwoordig veel meer geld om dan vroeger. Tegelijkertijd zijn er plannen voor een soort superleague bestaande uit de 32 beste clubs uit Europa. De komende vijf jaar zullen wij er alles aan moeten doen om hier bij te gaan horen. Want enerzijds kun je van de verhoogde opbrengsten profiteren door zelf mee te doen aan deze vooraanstaande toernooien. En anderzijds door de juiste spelers op te leiden en deze aan grotere clubs te verkopen. Het belang van transfers wordt ook groter en dat zie je ook in de prijzen die er voor spelers betaald wordt. Vijf jaar geleden was een bedrag van €10 miljoen ontzettend veel. Tegenwoordig wordt hiervoor, bij wijze van spreken, de telefoon niet eens meer opgenomen.”

“Wat je daarnaast ziet is dat de mediagelden in andere landen meer en meer groeien. In Nederland is de groeimogelijkheid daarvan veel beperkter omdat het contract met zendgerechtigde FOX nog loopt tot 2025. Tot slot groeit de druk op het spelersbudget. Zoals gezegd moeten wij meer jonge jongens vroeg vastleggen om te kunnen concurreren met clubs uit het buitenland. In iedere categorie betekent dat een groei van salarissen ten opzichte van enkele jaren geleden.” 

PSV zal zich de komende vijf jaar richten op een plek bij de beste 32 clubs van Europa PSV zal zich de komende vijf jaar richten op een plek bij de beste 32 clubs van Europa

Bekijk ook