Wat geschiedenis tussen PSV en FC Utrecht

Wat geschiedenis tussen PSV en FC Utrecht
3 min

De rit van Eindhoven naar Utrecht duurt gemiddeld iets meer dan een uur. Een relevante afstand, want veel (oud-)PSV’ers maken deze tocht regelmatig. Met zowel de stad Utrecht als de voetbalclub heeft PSV een langlopende band.

Domstad en Lichtstad
Bij beide ploegen zitten de nodige spelers met een geschiedenis bij de tegenstander. Bart Ramselaar maakte zo deze zomer de overstap van PSV terug naar zijn oude club FC Utrecht. Via AZ is oud-PSV’er Adam Maher in dezelfde periode bij de selectie van de Domstedelingen gekomen. Ook Justin Lonwijk, jeugdexponent van PSV, heeft zich dit jaar bij FC Utrecht gevoegd. PSV heeft deze zomer Robbin Ruiter toegevoegd aan de keepersgarde. De doelman heeft vijf jaar onder de lat gestaan bij FC Utrecht. Assistent-trainer Reinier Robbemond heeft ook vijf jaar gespeeld in de Domstad, tussen 1996 en 2001.

Oude Garde
Niet alleen bij de huidige selectie is de link met Utrecht te vinden. Een aantal PSV-grootheden zijn zeer bekend met de club. Hans van Breukelen speelde tien succesvolle jaren bij PSV. Maar hij begon zijn carrière onder de lat bij FC Utrecht in de stad waar hij geboren en getogen is. In het gouden jaar 1988 was Gerald Vanenburg een vaste waarde bij PSV. Maar zelf was hij een geboren Utrechter, die later nog een half seizoen in zijn geboortestad heeft gespeeld.

Utrechtse PSV’ers
PSV’ers Mohamed Ihattaren en Ibrahim Afellay zijn allebei geboren Utrechters. Beiden zijn het middenvelders van Marokkaanse afkomst opgegroeid in Utrecht die de PSV-opleiding hebben doorlopen. De wienige verschillen tussen de twee zijn de leeftijdskloof en het feit dat Afellay is opgegroeid in de wijk Overvecht en Ihattaren in Kanaleneiland. Maar allebei zijn het echte Utrechtse PSV’ers.

Throwback
Een van de meest memorabele wedstrijden tegen FC Utrecht was de thuiswedstrijd in het seizoen 1996-1997. Met nog drie wedstrijden te gaan stond PSV op kampioenskoers, vier punten voor op Feyenoord. Een overwinning nu zou betekenen dat PSV een week later het kampioenschap in eigen huis tegen Willem II veilig kon stellen. Met veel spanning begon PSV aan de wedstrijd, maar al snel kwam het zelfvertrouwen. Gilles de Bilde legde na vijf minuten spelen de 1-0 in het doel. Voor rust maakte Luc Nilis er nog twee om de wedstrijd dicht te gooien. De Bilde en Nilis maakten beide nog een goal na rust. Niemand minder dan Gerald Vanenburg deed nog wat terug namens Utrecht, maar het mocht niet baten. Boudewijn Zenden schoot de 6-1 in het net en PSV mocht beginnen aan de voorbereidingen van het kampioensfeest.

Vuurdoop Van Bommel
Trainer Mark van Bommel zal warme herinneringen hebben aan ontmoetingen met FC Utrecht. Zijn eerste competitiewedstrijd als hoofdtrainer van PSV was tegen de Domstedelingen. Na een kwartier was het Gastón Pereiro die de eerste PSV-goal van het seizoen maakte uit een vrije trap. In de tweede helft prikten ook Hirving Lozano, Steven Bergwijn en Denzel Dumfries een goaltje mee. Het debuut van Van Bommel kon niet veel beter gaan.