Voorbeschouwing op PSV - sc Heerenveen

Voorbeschouwing op PSV - sc Heerenveen
4 min

De wedstrijd PSV - sc Heerenveen is waar het dit weekeinde om draait! Wint PSV dit duel, dan is de club de kampioen van Nederland. Zaterdag om 19.45 uur wordt onder leiding van Serdar Gözübüyük tegen de nummer zes uit de Eredivisie afgetrapt in het Philips Stadion. Veertien jaar geleden gebeurde dat ook en werd PSV kampioen.

Situatie in Eredivisie
PSV heeft inmiddels 76 punten verzameld, de voorsprong op nummer twee Ajax bedraagt tien punten. Met nog vier speelrondes te gaan heeft PSV het heft in eigen handen. Bij een overwinning wordt later op de avond de schaal in de lucht getild, bij een gelijkspel of een nederlaag is PSV afhankelijk van Ajax, dat zondag thuis speelt tegen NAC Breda.

Kampioen in 2001
Hopend op dat PSV zaterdag wint, dan is het een herhaling van 2001. Ook toen was Heerenveen de tegenstander in het kampioensduel van PSV. Op 6 mei 2001 won PSV met 3-0 van de Friezen en werd daarmee landskampioen. Arnold Bruggink (vanavond als analist van FOX Sports in het Philips Stadion aanwezig), Mark van Bommel en Mateja Kezman zorgden destijds voor de doelpunten. Het was de zestiende landstitel in de historie van PSV. Veertien jaar later kan PSV dus de 22e titel bemachtigen.

Eerder dit seizoen verloor PSV de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen met 1-0 | © Pics United Eerder dit seizoen verloor PSV de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen met 1-0 | © Pics United

Memphis voert topscorerslijst aan
Na de winterstop was PSV hard op weg naar de 22e titel. Zo won de ploeg van Phillip Cocu op twee wedstrijden na alle duels. De afgelopen twee wedstrijden werden ook gewonnen, FC Twente (0-5) en PEC Zwolle (3-1) werden verslagen. Memphis scoorde bij FC Twente twee keer en staat daarmee op de eerste plaats in het topscorersklassement van de Eredivisie met negentien treffers. Ploeggenoot Luuk de Jong trof zeventien keer doel en staat tweede achter Memphis.

Attractief voetbal in Friesland
Ook Heerenveen heeft een topschutter in de selectie rondlopen. Spits Mark Uth was dit seizoen al goed voor veertien doelpunten. Na de winterstop stokte zijn productie echter, want vanaf januari schoot hij maar drie keer raak. Toch staat sc Heerenveen zesde in de Eredivisie en kan een plek in de play-offs de club bijna niet meer ontgaan. Vorige week werd nog zonder doelpunten van Uth met 5-2 gewonnen van AZ, dus ook zonder de Duitser weten de Friezen ruimschoots het net te vinden.

Vier duels op rij zonder zege
Dat Heerenveen een moeilijk te kloppen tegenstander is, blijkt wel uit de laatste vier wedstrijden tegen PSV. Geen enkele daarvan wist PSV te winnen. Drie keer verloor PSV in Heerenveen, waaronder dit seizoen door een doelpunt van Daley Sinkgraven. Vorig jaar eindigde de thuiswedstrijd in 1-1. Op zondag 11 november 2012 won PSV voor het laatst van Heerenveen, het werd toen 5-1. Luciano Narsingh, Georginio Wijnaldum, Dries Mertens en Tim Matavz (2x) waren de doelpuntenmakers. Heerenveen was op voorsprong gekomen via Daniël de Ridder, die nu uitkomt voor SC Cambuur.

De wedstrijd in 2012 lever PSV een 5-1 zege op; met een treffer van Memphis Depay | © Pics United De wedstrijd in 2012 lever PSV een 5-1 zege op; met een treffer van Memphis Depay | © Pics United

Narsingh tegen vorige club
Het duel met sc Heerenveen is voor Luciano Narsingh een speciale. De aanvaller van PSV kwam in het verleden uit voor de club uit Friesland en beleefde daar grote successen. Hij haalde in 2012 het Nederlands elftal en maakte ook dat jaar zijn debuut. Hij was de eerste speler van Heerenveen die actief was op een EK-eindronde (2012). Vervolgens vertrok hij naar PSV, waar hij nu aan zijn derde seizoen bezig is.

Blessures Heerenveen
Dwight Lodeweges kan bij Heerenveen niet beschikken over zijn een volledig fitte spelersgroep. Zo is Doke Schmidt sowieso afwezig en ontbreekt hoogstwaarschijnlijk ook verdediger Joost van Aken. Doelman Kristoffer Nordfeldt kampte deze week ook met een rugblessure, maar Lodeweges heeft goede hoop dat hij kan spelen.