Voor clubfotograaf Van Zandvoort begint het seizoen na de teamfoto

Artikel
Voor clubfotograaf Van Zandvoort begint het seizoen na de teamfoto

Het Philips Stadion was afgelopen maand het decor voor een jaarlijkse traditie: de officiële teamfoto. Het frisse gras van het veld waar enkele dagen voor het fotomoment nog vijf keer op was gescoord tegen Vitesse diende als decor voor het vastleggen van de selectie voor seizoen 2019-2020. Opnieuw gemaakt door clubfotograaf Edwin van Zandvoort van Photo-Prestige.

Liverpool
De foto’s werden grotendeels gevuld door het rood-witte PSV-thuistenue, met de keepers, gestoken in felgele tenues en de zwart-oranje trainersoutfit van Mark van Bommel als uitzondering. De gebruikte V-formatie is geïnspireerd op de selectiefoto van Liverpool van vorig seizoen. Met twee camera’s, een van voor en een van boven, werd de selectie indrukwekkend afgebeeld.

De selectie vereeuwigd
Verplicht nummer is uiteraard de teamfoto in lagen. Daarvoor nam de selectie plaats op de stoelen die op de middenring van het veld waren geplaatst. Precies toen fotograaf Edwin van Zandvoort, van fotografiepartner Photo-Prestige, “Iedereen klaar?” riep, brak de zon door en werden de spelers natuurlijk verlicht. Een betere timing was niet te bedenken. Nadat Mohamed Ihattaren even ophield met grappen maken en Steven Bergwijn zijn shirt goed deed stond de officiële foto er op. De selectie van Mark van Bommel voor dit seizoen is compleet en nu ook vereeuwigd.

Toch stond er nog een foto te wachten. Kledingsponsor Gentiluomo zorgt dit seizoen opnieuw voor de officiële kostuums van de PSV-spelers. Strak in pak werd de selectie nog een keer extra op de foto gezet.

Clubfotograaf
Van Zandvoort legt alweer voor het derde jaar op rij legt de groepsfoto vast. Elk seizoen is het anders, weet hij: “Er gaat meer werk in zitten dan je zou denken. Dit jaar waren we met drie fotografen tegelijk en moesten we met verschillende constructies werken om hoogtefoto’s te kunnen maken. Ten opzichte van andere jaren leer je elke keer weer iets en kun je iets nieuws proberen”, aldus Van Zandvoort, doelend op de V-formatie. “De foto juist krijgen is elke keer weer een uitdaging. Je moet de hele selectie op de foto zetten en allemaal moeten ze een goede houding hebben, hun kleding moet goed zitten en ze moeten op de juiste manier kijken. Probeer dat maar eens zonder slag of stoot voor elkaar te krijgen bij 30 mannen.”

Veelzijdigheid
In de zomer maakte Van Zandvoort onder andere de pasfoto’s van de spelers, foto’s van de vernieuwde PSV Academy en foto’s bij oefenwedstrijden en persmomenten. “Je moet veelzijdig zijn”, zegt de fotograaf. “Interieurfoto’s, wedstrijdfoto’s, portretten en teamfoto’s. Eigenlijk moet je alles kunnen voor dit werk. Ik probeer mijn eigen niveau constant omhoog te tillen. Daarom kijk ik ook niet naar wat andere clubs doen, ik wil mezelf constant overtreffen. Dit jaar met de juichfoto’s bijvoorbeeld. We hebben nu naast pasfoto’s ook foto’s gemaakt van onze spelers in een juich-pose. Niet alleen van het eerste elftal, alle spelers deze keer. Ook de vrouwen en alle jeugdspelers. Dat vind ik echt leuk.”

Van Zandvoort is de laatste drie jaar de vaste fotograaf van PSV, maar hij maakt al bijna twintig jaar foto’s over en voor de club. “Nu is mijn seizoen begonnen”, zegt de fotograaf. “De teamfoto is het laatste deel van de voorbereiding, nu kan ik me vol storten op de wedstrijden en weet ik hoe de komende weken er uit zullen zien. Ik kijk er elk jaar weer naar uit.”

Bekijk ook