Vijfde bekerfinale tussen PSV en Ajax in De Kuip

Artikel
Vijfde bekerfinale tussen PSV en Ajax in De Kuip

PSV treedt zondag in De Kuip voor de vijfde maal in de clubhistorie in een bekerfinale aan tegen Ajax. In de vorige vier edities wist Ajax er driemaal vandoor te gaan met de prestigieuze prijs. De ploeg van Roger Schmidt is er alles aan gelegen deze statistiek aankomend paasweekend ietwat op te fleuren.

Historie
Sinds de invoering van het betaald voetbal in Nederland kruisten PSV en Ajax twaalf maal de degens in bekerverband. Ajax trok negen maal aan het langste eind, PSV drie keer. Voor de vierde keer in de historie gaat de finale tussen PSV en Ajax. PSV beslechtte die twist eenmaal in zijn voordeel, Ajax wist de laatste drie edities te winnen. Het is voor het eerst sinds zestien seizoenen dat de finale van de beker en de strijd om de Johan Cruyff Schaal de zelfde twee clubs omvat. Het laatste seizoen waarin de nummers 1 en 2 van de Eredivisie elkaar troffen in de bekerfinale was 2010-2011.

 Finales
PSV won negen van zijn voorgaande zeventien bekerfinales. De laatste bekerwinst dateert van het seizoen 2011-2012, de laatste finaleplaats volgde een seizoen later. Ajax staat voor de 27e maal in de finale van het nationale bekertoernooi. De Amsterdammers wonnen de beker twintig keer, het meest van alle Nederlandse clubs. Danny Makkelie is aankomende zondag de scheidsrechter van dienst. Hij fluit zijn tweede bekerfinale. 

Bekerwinnaars
Schmidt weet hoe het is om de beker te winnen. De trainer won in het seizoen 2013-2014 de beker van Oostenrijk met Red Bull Salzburg. In 2018 legde de coach met Beijing Guoan beslag op de beker van China. Schmidt kan de tweede Duitse trainer worden die de KNVB-Beker weet te winnen. Ryan Thomas won beker al eens door Ajax te verslaan in de finale. André Ramalho en Mario Götze hebben respectievelijk de beker van Oostenrijk en Duitsland op de erelijst staan.

Weg naar de finale
PSV bereikte de finale van de TOTO KNVB Beker door thuiszeges op Fortuna Sittard (2-0), Telstar (2-1) en NAC Breda (4-0). In de halve finale won de ploeg op bezoek bij Go Ahead Eagles met 2-1. Ajax incasseerde op weg naar de finale geen enkel tegendoelpunt. De Amsterdammers ontdeden zich van Barendrecht (9-0), Excelsior Maassluis (4-0), Vitesse (5-0) en AZ (0-2).