Trainer Lurling: Niet NAC of Den Bosch maar PSV

Trainer Lurling: Niet NAC of Den Bosch maar PSV
4 min

Anthony Lurling speelde meer dan tweehonderd wedstrijden voor NAC Breda en FC Den Bosch, schitterde bij sc Heerenveen, maar traint sinds 2018 de jeugd van PSV. ‘Iedereen had verwacht dat ik een rol in de jeugdopleiding van NAC Breda of FC Den Bosch zou gaan vertolken’, beaamt Lurling in de studio-uitzending van PSV TV. ‘Maar het werd PSV.’

Mix 
PSV zet al jaren in op een sterke mix van oud-profs en geschoolde opleiders om talenten een zo goed mogelijke opleiding richting betaald voetbal te geven. Toch is de naam van Lurling een zo op het eerste gezicht een opvallende. Waar veel oud-profs een duidelijke connectie met PSV hebben, heeft de Bosschenaar dat zelf niet.  “In mijn laatste jaar als prof, bij FC Den Bosch liep ik met trainer Wiljan Vloet mee om uit te volgelen wat het trainersvak precies inhield”, begint Lurling zijn uitleg. “Maar toen was ik eigenlijk nog te veel voetballer om te kunnen weten of ik hierin doorwilde. Ik besloot daarom een jaar helemaal te stoppen in het profvoetbal. Puur om erachter te komen wat ik echt wilde doen. Het enige ‘voetbal’ dat ik wel deed, was het onder 19-team van mijn amateurclub FC Engelen trainen. Dat vond ik superleuk dus besloot ik de cursus UEFA B te gaan doen. Daar kwam ik Adil Ramzi en Theo Lucius tegen”, vertelt Lurling.

Beiden waren al verbonden aan de jeugdopleiding van PSV. Evenals een oud-teamgenoot van hem: Ruud van Nistelrooy. “Op een avond stuurde Ruud me een appje of hij mij kon bellen. Toen is het balletje de PSV-kant op gaan rollen”, aldus Lurling. De twee braken gelijktijdig door bij FC Den Bosch en aanvankelijk gold Lurling als het grotere talent. De carrières scheidden, maar jaren na dato kwamen ze elkaar opnieuw tegen. Van Nistelrooy vertelde Lurling dat PSV oud-profs voor de begeleiding van PSV FUNdament zocht.

Feest der herkenning
Zodoende kwam Lurling in Eindhoven terecht. Na een aantal gesprekken met opleiders bij PSV begon hij uiteindelijk niet in PSV FUNdament, maar direct als assistent van Edwin de Wijs bij PSV O15. “De klik tussen de club en mij was er direct. Met de trainers kan ik geweldig overweg. Met veel van hen heb ik op het voetbalveld gestaan. Als teamgenoot of als tegenstander. Geen dag is hier saai, om het zo maar even te noemen.”

Als voetballer kende Lurling hoge pieken en diepe dalen. Van publiekslieveling bij FC Den Bosch, sc Heerenveen en NAC Breda tot weggehoonde bij (een deel van) de Feyenoordaanhang. “Ik heb in mijn carrière alles wel meegemaakt denk ik”, blikt Lurling terug. “Ik heb dingen gezegd die ik achteraf misschien beter niet kon zeggen, moeilijke momenten gekend na mijn overstap naar Feyenoord, maar tegelijkertijd bijna zeshonderd wedstrijden in mijn carrière gespeeld. Dat kan alleen door op een bepaalde manier te leven. Dat wil ik jongens meegeven.”

Eigen team
Tegelijkertijd wil Lurling ook zelf beter worden. In de winterstop werd hij al assistent-trainer van PSV O17 na eerder al dezelfde functie bij PSV O15 te hebben vervuld. Daarnaast volgt de Brabander de cursus UEFA A. “Daarin zit ik in de afrondende fase. Ik wil me door ontwikkelen als trainer. Mijn doelstelling is om hier binnen afzienbare tijd een eigen team te leiden.”