Throwback Thursday: KNVB Bekerfinale 2014

Artikel
Throwback Thursday: KNVB Bekerfinale 2014

In aanloop naar de KNVB Bekerfinale voor PSV Vrouwen wordt er teruggeblikt naar de voorgaande edities. Op maandag 9 juni 2014 (tweede pinksterdag) speelde PSV/FC Eindhoven haar eerste bekerfinale bij AFC Amsterdam. Herbeleef de eerste editie!

Road to the final
De vrouwentak is opgericht als samenwerking tussen PSV en FC Eindhoven, waardoor het vrouwenteam in de eerste drie seizoenen als PSV/FC Eindhoven door het leven ging. In het tweede seizoen van haar bestaan reikte PSV/FC Eindhoven tot de finale van het nationale bekertoernooi. In2014 speelde het vrouwenteam alle rondes op vreemde bodem. Uitduels tegen Fortuna Sittard (1-5), sc Buitenveldert (0-7), PEC Zwolle (1-2) werden gewonnen waarna de finale lonkte.

Het team
De selectie bestond in 2014 uit 22 speelsters en het team werd geteisterd door enkele zware blessuregevallen met Kika van Es, Marlou Peeters, Marlou Kelleners en Mauri van de Wetering. Laatstgenoemde is nog steeds actief voor het vrouwenteam samen met Angela Christ, Corine Peels, Nadia Coolen en Jeslynn Kuijpers. Daniëlle van de Donk, inmiddels uitkomend voor Arsenal, vormde de aanjager en met regelmaat de uitblinker van de Eindhovense ploeg. In de bekerfinale startte PSV/FC Eindhoven met een basis-elf waarin ervaring werd gecombineerd met jeugdig talent.

Van links naar rechts, eerste rij: Manon van den Boogaard, Lisanne Vermeulen, Nadia Coolen, Jette van Vlerken, Myrthe Moorrees. Tweede rij: Angela Christ, Corine Peels, Melissa Evers, Jeslynn Kuijpers, Daniëlle van de Donk, Maran van Erp.

Wedstrijdverloop

Kansen over en weer in de eerste helft

Met onder andere een piepjonge Corine Peels in de basis startte PSV/FC Eindhoven sterk op sportpark AFC, gesteund door het massaal aanwezige Eindhovense publiek dat met bussen was afgereisd naar de speellocatie. In de tweede minuut kwam spits Lisanne Vermeulen een teenlengte tekort om een voorzet van Jeslynn Kuijpers tot doelpunt te promoveren. Ajax kreeg in de loop van de eerste helft steeds meer grip op de wedstrijd, wat resulteerde in een grote kopkans voor Claudia van de Heiligenberg. Keepster Angela Christ, toen al de vaste goalie, zat er echter uitstekend bij en kan keren. PSV/FC Eindhoven kreeg voor rust nog een goede kans, maar spelmaker Daniëlle van de Donk volleerde over. Ook werd er een kopbal van de lijn gehaald en kwam Ajax goed weg. Ajax kreeg zelf een goede kans via Mandy Versteegt, die rakelings naast schoot. Even later kreeg diezelfde Versteegt een vrije kans uit ogenschijnlijke buitenspelpositie en faalde niet: 1-0.

Ajax gaat er met de beker vandoor

Vlak na rust kwam PSV/FC Eindhoven op gelijke hoogte. Van de Donk schoot een vrije trap vlak buiten het zestienmetergebied op fantastische wijze binnen. PSV/FC Eindhoven had na de gelijkmaker het overwicht en drong aan, maar het is Ajax dat scoorde. PSV/FC Eindhoven probeerde met de corner een variant die ongelukkig mislukte, waarna Ajax met een counter razendsnel aan de overkant was en Versteegt een voorzet binnenkopte en hiermee de Amsterdammers op een 2-1 stand bracht. Het bleef nog lang spannend met een aantal kansen over een weer, maar het doel werd niet meer gevonden. Hierdoor verloor de ploeg van Nebojsa Vuckovic haar eerste bekerfinale van Ajax.

Bekijk ook