Strijdvaardig PSV verliest nipt van Benfica

Na zes overwinningen op rij heeft PSV voor het eerst verloren dit seizoen. Met 2-1 was Benfica een maatje te groot. Een dusdanig kleine marge waardoor er nog kansen zijn in de return in Eindhoven.

Achterstand
De recordkampioen van Portugal was een gewaagde tegenstander voor PSV. In de openingsfase gaf de thuisploeg weinig controle uit handen. Toch werd Benfica goed scherp gehouden, mede door gevaar van backs Phillipp Mwene en Philipp Max. Echter was het eerste doelpunt voor de Portugezen. Een combinatie van Benfica was niet te weren. Ook Joël Drommel kon geen redding meer bieden. Voor het eerst dit seizoen keek PSV tegen een achterstand aan. PSV zocht de ruimte in de omschakeling, waar regelmatig ruimtes werden gevonden. Na een dribbel van Noni Madueke kwam de bal bij Mario Götze, die een voorzet gaf op Cody Gakpo. Het was niet eenvoudig voor de defensie van de thuisploeg, maar het gevaar kon geweken worden.

Kansen, maar geen resultaat
Een grotere voorsprong leek even in de maak voor Benfica, maar Drommel wist met goed inzicht de actie tegen te houden. De gelijkmaker kwam bijna op naam van Eran Zahavi. Met een zeer fraai schot wist hij het net te vinden, maar zijn treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. Na een lage voorzet kwam de Israëliër weer dichtbij, maar hij zag nu zijn poging gekeerd worden. Ook Gakpo deed een waardig schot op de Portugese doelman. Na de openingsgoal waren de meeste kansen voor PSV, maar de thuisploeg vocht terug. Eerst werd Drommel getest met een schot van afstand, die de doelman knap wist te keren. Echter lag de bal kort daarna toch in het net, nadat Benfica vanuit de kluts wist te scoren. Twee doelpunten om goed te maken in de tweede helft.

Aansluiting
Luttele minuten na het startsignaal van de tweede helft zocht PSV al het gevaar. Eerst was het Marco van Ginkel die na een knappe voorzet van Götze op doel kon koppen. Daarna was het Zahavi die van afstand een poging deed, ook die was houdbaar voor de doelman van Benfica. De aansluitingstreffer hing in de lucht en het was Gakpo die hem maakte. De aanvaller zocht zelf de ruimte en kon knap van afstand de keeper verrassen. De geboren Eindhovenaar zat goed in de wedstrijd, en bewees dit met een mooie voorzet op Götze. De Duitser kwam in een zeer gevaarlijke positie maar kon de bal niet controleren.

Gas bij
PSV bleef gas geven. Waar in de eerste helft het succes voor Benfica was, hielden de bezoekers de overmacht in de tweede helft. Door vlammend spel van Gakpo, gevaarlijke passes van Götze en schoten van Zahavi moest Benfica vrezen voor een gelijkmaker. In het slotakkoord kwam nog een prima moment van de invallers. Bruma leverde een slimme voorzet op Yorbe Vertessen, die net een teenlengte tekort kwam om te schieten. In het tweede bedrijf werden de Portugezen overvallen door de Eindhovense combinaties. Echter was het niet genoeg om de gelijkmaker af te dwingen. Een minimale marge voor Benfica, dus PSV heeft nog genoeg om voor te spelen in Eindhoven.