Stijn Schaars volgt PSV nog altijd en looft Dumfries

Stijn Schaars volgt PSV nog altijd en looft Dumfries
4 min

Na drie jaar PSV maakte Stijn Schaars (34) in 2016 de overstap naar sc Heerenveen. Daar bewees de middenvelder al snel nog altijd geweldig te kunnen voetballen. Hij werd aanvoerder in Friesland en toenmalig bondscoach Danny Blind riep de routinier zelfs weer op voor Oranje. Een dubbele beenbreuk zorgde ervoor dat Schaars sinds april geen seconde meer op het veld stond, maar de rentree van de linkspoot is aanstaande.

PSV.nl belde met de 24-voudig international in aanloop naar PSV - AZ. Schaars speelde zes seizoenen in Alkmaar en werd er in 2009 kampioen. “Ik heb de afgelopen tijd meer voetbal gekeken dan voorheen omdat ik nu zelf niet kan spelen. Daar haal ik ook echt veel plezier uit. Natuurlijk kijk ik ook naar mijn oude clubs, die blijf ik altijd volgen. Ik heb bij PSV en AZ heel veel mooie momenten meegemaakt.”

Flair
En als Schaars naar het PSV van dit seizoen kijkt, valt hem een aantal zaken op. “De flair waarmee de ploeg speelt. PSV heeft echt een transformatie ondergaan onder Van Bommel. Je ziet dat ze veel meer vooruit spelen. Ik vind dat het er nu veel meer uitkomt, het is leuk om naar te kijken en ik denk dat het publiek ook plezier heeft.”

Sterspeler Bergwijn
Terwijl Schaars in zijn PSV-tijd met al zijn ervaring tot één van de nestors van de groep behoorde, kwam de piepjonge Steven Bergwijn net kijken. De aanvaller, nog altijd pas 21 jaar oud, brak in 2018 definitief door en schittert bijna wekelijks met een doelpunt of assist. “Je zag altijd al dat hij barstte van het talent en veel vaardigheiden had. Maar talent alleen is niet genoeg. Het is mooi om te zien dat hij zijn talent nu omzet in kwaliteit, want uiteindelijk moet het inderdaad gaan om rendement. Goede acties maakte hij in mijn tijd ook al, maar nu geeft hij er een goed gevolg aan door veel te scoren. Dat vind ik een mooie ontwikkeling voor die jongen.”

Atleet Dumfries
De geboren Gelderlander kijkt verder vol bewondering naar Denzel Dumfries, vorig jaar nog zijn teamgenoot in Friesland. De rechtsback stond dit seizoen voor de loodzware opgave om Santiago Arias op te volgen. Colombiaan Arias had vorig seizoen een belangrijk aandeel in het kampioenschap van PSV. “Met Denzel heb ik heel veel. Ik heb er altijd op gehamerd: je ziet dat hij in potentie zó’n atletische jongen is met zó’n enorme drive. Alleen op voetbalgebied moet hij stapjes blijven maken. Ik vind het supermooi voor hem dat hij het Nederlands elftal gehaald heeft.”

Zachte voeten

En dat verbaasde Schaars een beetje. “Dat het zo snel met hem gaat, had ik niet verwacht. Ik heb heel intensief met die jongen getraind. Dan zag je dat hij in het fijne, bijvoorbeeld in balaannames en het maken van de juiste keuzes nog wel stappen moest maken.” Hij moest werken aan zijn zachte voeten, zoals Hans Kraay jr. dat al eens tegen hem zei. “Hij wil altijd meer en beter. Dat hij er zou komen dat geloofde ik wel, maar dat hij zo snel zou aanhaken en ook in de Champions League en in Oranje zulke goede wedstrijden speelt, vind ik echt heel erg knap. Dat heeft hij echt heel goed gedaan.”

Dwars door muren
De loftrompet wordt tot slot ook nog gestoken over zijn persoonlijkheid. “Denzel is heel uitgesproken, dat is ook het mooie aan hem. Het is een oprechte, open jongen. Hij heeft zo ontzettend veel power. Als hij opkomt zie je die power er vanaf stralen. Ook dat is weer mooi aan Denzel: het gaat allemaal in zevenmijlslaarzen, hij is niet tegen te houden. Denzel loopt dwars door muren heen. Wij staan er om bekend dat we leuk voetbal spelen, maar ik was vorig seizoen blij dat we bij Heerenveen eindelijk een jongen hadden die flink de beuk erin gooide. Dat werkt aanstekelijk op de rest van de groep.”