Sterk PSV wint overtuigend van Sturm Graz

4 min
PSV1

PSV was met 1-4 te sterk voor Sturm Graz. In Oostenrijk pakte PSV drie belangrijke punten in de groepsfase van de Europa League en neemt daarmee de koppositie in de poule op doelsaldo.

Oppermacht
In een regenachtig Graz ging PSV op zoek naar de eerste drie punten in de Europa League-groepsfase. In de openingsfase ontpopte Phillipp Mwene zich tot gevaarlijk wapen in zijn thuisland. Regelmatig zocht de Oostenrijker de combinatie op met Ritsu Doan om de ruimtes op te vinden. De thuisploeg liet zich eenmaal zien in de openingsfase maar werd daarna met de rug tegen de muur gezet door PSV, de ploeg die in de eerste helft de controle hield. Zo deden zowel Cody Gakpo als Philipp Max waardige pogingen van afstand met harde schoten.

Breekijzer Sangaré

De openingsgoal kwam uiteindelijk op naam van Ibrahim Sangaré. De middenvelder kreeg, via Marco van Ginkel, een kans vlak voor de Oostenrijkse doelman en wist zeer fraai de bal om hem heen te wippen. Een mooi moment de Ivoriaan, die doorgaans niet veel scoort. Het was zijn eerste doelpunt in Europa. Binnen enkele minuten kon Doan bijna de score verdubbelen. Gakpo wist hem met een scherpe pass vrij te spelen maar doelman Siebenhandl lag in de weg. Later was het weer de Japanner die bijna tot scoren kwam, op aangegeven van Eran Zahavi kwam Doan een teenlengte tekort om uit te halen. In de eerste helft bleef het bij het ene doelpunt, maar Sturm Graz heeft PSV nauwelijks in de problemen gebracht.

Goals
De laatste 45 minuten braken aan. Nog een helft had PSV om zich te verzekeren van de drie punten. Binnen enkele minuten was de verruiming van de voorsprong dan ook daar. In de omschakeling was PSV razendsnel. Zahavi liep zichzelf vrij en kreeg de perfecte voorzet van Götze. In de afronding was de Oostenrijkse doelman kansloos. De voorsprong was nodig, want het duurde niet lang of Sturm Graz vond de aansluiting. Bij een voorzet vanaf de zijkant kon de thuisploeg binnenkoppen. Het doelpunt bracht zelfvertrouwen bij de Oostenrijkers, waardoor PSV moest blijven waken. Sturm Graz bleef vechten voor de gelijkmaker. Die kwam nog bijna, maar Joël Drommel had een uitstekende reflex in huis om een grote kans af te stoppen.

Traktatie
De wedstrijd was nog niet gespeeld, zo bleek. In de omschakeling wist Carlos Vinícius bijna zijn eerste te maken, maar de invaller had net te veel tijd nodig. Later weer, toen hij op aangegeven van Gakpo net naast het doel schoot. Toch kwam de grotere voorsprong nog, waardoor PSV adem kon halen. Max besloot op zijn verjaardag ook te trakteren. Van een meter of dertig haalde de linksback uit en via een Oostenrijks schouder vloog de bal in de kruising, 1-3. Daar bleef het niet bij, ook invaller Yorbe Vertessen deed een duit in het zakje. Een zeer gerichte uithaal in de verre hoek was niet te houden. Zo gooide PSV de wedstrijd op slot. In de laatste minuten kwam er nog een tegenvaller. Een onfortuinlijke actie van Sangaré leverde hem een tweede gele kaart op, waardoor PSV in de blessuretijd met tien man stond. Echter was het te laat voor de Oostenrijkers om ervan te profiteren. 1-4 was de eindstand en PSV pakte daarmee de koppositie in de poule op doelsaldo.