Sterk PSV O15 wint Ajara Cup

5 min

PSV O15 heeft van vrijdag 4 oktober tot en met donderdag 10 oktober deelgenomen aan de eerste editie van de Ajara Cup te Batumi, Georgië. Het team van Vincent Heilmann wist overtuigend de finale te bereiken, waarin het Spaanse Valencia met 2-0 naar huis werd gestuurd.

Sterke groepsfase
Na een lange reisdag werd dag één afgesloten met een ontspannen avondwandeling om de beentjes weer los te gooien. De volgende dag volgde een training op het complex van gastclub Dinamo Batumi, waarna teammanagers Björn de Beer en Tim Schuts samen met aanvoerder Jason van Duiven uitgenodigd waren om de persconferentie bij te wonen, waarbij tevens ook de loting voor het toernooi plaatsvond. Daarbij werd PSV O15 in de poulefase gekoppeld aan Spanish Soccer Schools (Dubai), Dinamo Batumi (Georgië) en FC Saburtalo (Georgië). Deze poulewedstrijden, welke gespeeld werden in de daarop volgende dagen, werden alle zeer overtuigend en met goed voetbal afgesloten middels een respectievelijke 8-0, 5-0 en 3-0 overwinning, waardoor PSV als groepshoofd de halve finale wist te bereiken.

Hoofdtrainer Vincent Heilmann geeft aanwijzingen in de groepsfase Hoofdtrainer Vincent Heilmann geeft aanwijzingen in de groepsfase

Cultuur snuiven
Tussen de wedstrijden door was er ook ruimte voor ontspanning en het ontdekken van de Georgische cultuur. Zo werd onder meer een avondwandeling georganiseerd langs de hoogtepunten van Batumi, werd er een oud fort bezocht en ging het team middels een kabelbaan nog de bergen in en bezocht de staf de beladen topper Dinamo Batumi - Dinamo Tbilisi. De overige tijd werd effectief benut door middel van diverse groepsgesprekken, de nodige studie-uren en een diepgaande quiz over de de spelprincipes binnen de jeugdopleiding. Dit laatstgenoemde werd uiteindelijk gewonnen door team Tijn Vergeldt, Elvic Jager en Onesime Zimuangana.

Cultuur snuiven in Batumi Cultuur snuiven in Batumi

Halve finale
Op dag 6 was het tijd voor de halve finale tegen Dinamo Tbilisi. Een tegenstanders vol temperament, maar PSV liet zich niet van de wijs brengen. Na een 0-0 ruststand ging in de tweede helft de storm van Dinamo Tbilisi liggen en toonde PSV zich een volwassen tegenstander. Halverwege de tweede helft kwam het dan ook op een 1-0 voorsprong nadat Isaac Babadi op aangeven van Jason van Duiven de bal in de verre hoek binnen schoot. Dinamo Tbilisi gooide er nog een slotoffensief in en kwam via een eigen doelpunt van PSV langszij. Na 60 minuten stond de 1-1 eindstand dan ook op het scorebord en werd het tijd voor penalty’s. Keeper Tijn Smolenaars wist direct de eerste penalty te keren, waarna PSV en Dinamo Tbilisi beiden geen fout meer maakten. Het was aan Joell Gill’ard om de alles beslissende penalty tegen de touwen te schieten en PSV een finaleplek te bezorgen. Ook hij faalde niet en zo kon PSV zich opmaken voor de finale tegen Valencia CF.

Winnaar Ajara Cup
Dag 8 stond in het teken van de finale. Zo werd ‘s middags nog de nodige rust genomen en kon iedereen zich op zijn manier voorbereiden op deze topper en hetgeen waar eenieder voor gekomen is, de finale spelen. Nadat om 19:00 uur het Nederlandse en Spaanse volkslied geklonken had moest PSV met geduld en opperste concentratie een fysiek sterk Valencia bestrijden. Tot aan de rust had Valencia een licht veldoverwicht, maar hield PSV het goed dicht. Gedurende de tweede helft werd PSV sterker en sterker en werd het geduld beloond. Een afgeslagen corner kwam op de rand van het strafschopgebied voor de voeten van Julian Kwaaitaal. Hij aarzelde geen seconde en nam de bal vol op de slof. Met een streep verdween de bal in de onderhoek en nam PSV de leiding, 1-0. Dit betekende dat Valencia nog meer naar voren moest spelen, waardoor PSV de ruimte kreeg. Halverwege de eigen helft kreeg Isaac Babadi de bal. Hij speelde zijn tegenstander uit en kon doorstomen naar het vijandelijke doelgebied. Daar aangekomen schoot hij de bal strak tegen de touwen en zette PSV op een 2-0 voorsprong. Door sterk samenspel werd elke aanval van Valencia nadien ongedaan gemaakt en daardoor werd PSV O15 winnaar van de eerste editie van de Ajara Cup.

Veel individuele prijzen

Het elftal werd onder luid applaus van het aanwezige publiek en de tegenstanders richting het podium geleid waar het de beker, te midden van het nodige vuurwerk, in ontvangst mocht nemen. Naast toernooiwinst kregen er ook nog een aantal spelers individuele prijzen. Zo werd Joell Gill’ard verkozen tot beste verdediger van het toernooi, Jason van Duiven tot beste aanvaller en ging Isaac Babadi er zelfs met twee prijzen vandoor; beste goal en beste speler!

Deze meerdaagse trip naar Georgië is naast het eindresultaat ook zeer goed geweest voor het groepsproces. Dat dit uiteindelijk resulteert in toernooiwinst is dan ook een compliment voor alle spelers en stafleden. Eendracht maakt macht!

Jason van Duiven (beste aanvaller), Isaac Babadi (beste speler, beste goal), Joell Gill'ard (beste verdediger) Jason van Duiven (beste aanvaller), Isaac Babadi (beste speler, beste goal), Joell Gill'ard (beste verdediger)