Stats | PSV mist ‘doelpuntenmaker’ Sangaré tegen AS Monaco

Stats | PSV mist ‘doelpuntenmaker’ Sangaré tegen AS Monaco
3 min
PSV1

Na de ruime overwinning op Sturm Graz, bereidt PSV zich voor op de volgende Europese wedstrijd tegen AS Monaco. De ploeg staat voor de vijfde keer tegenover de Monagasken. Ditmaal strijden beide ploegen om de eerste plaats in Groep B van de UEFA Europa League.

Overwinningen
Zowel PSV als AS Monaco speelde eerder gelijk tegen Real Sociedad en won van Sturm Graz, waardoor beide ploegen vier punten hebben verzameld. PSV heeft een beter doelsaldo waardoor de ploeg bovenaan staat in de groep. Real Sociedad staat derde met twee punten.

Laatste ontmoeting
De laatste keer dat de twee clubs tegenover elkaar stonden, was in het seizoen 2004-2005. Dat was in de achtste finale van de UEFA Champions League. PSV won thuis met 1-0 en uit met 0-2. Dit waren de enige keren dat AS Monaco van een Nederlandse ploeg verloor.

Euro Club Index
In de Euro Club Index zijn beide clubs bijna even hoog geplaatst. PSV staat op plek 45, AS Monaco staat twee plekken lager op nummer 47. PSV is ongelagen in zijn laatste zeven Europese thuiswedstrijden sinds de 2-1 nederlaag tegen Granada op 22 oktober 2020. De ploeg won vijf keer en speelde twee keer gelijk.

Doelpunten  
Mario Götze en Eran Zahavi zijn dit seizoen met vier doelpunten gedeeld topscorer van PSV in Europa. Cody Gakpo scoorde er één minder. Gakpo heeft in zijn carrière in totaal acht Europese doelpunten gemaakt, Zahavi werd eerder de twaalfde PSV’er die meer dan tien doelpunten in de Europese competities maakte. De andere oud-spelers van PSV die dit ook lukten, waren Georginio Wijnaldum (10), Luuk de Jong (11), Mateja Kezman (13), Romário (15) en all-time topscorer Willy van der Kuijlen (29).

Oude bekenden (1)
Ibrahim Sangaré en Yvon Mvogo hebben al een keer eerder tegen AS Monaco gespeeld. Sangaré is uit deze selectie de enige PSV’er die gescoord heeft tegen het team. De middenvelder speelde in die tijd voor Toulouse FC, maar zal in het rood-wit van PSV donderdag zeker niet trefzeker zijn. De Ivoriaan is donderdag geschorst.

Oude bekenden (2)
Ook Hoofdcoach Roger Schmidt stond tegenover AS Monaco. In zijn carrière als trainer van Bayer Leverkusen, speelde zijn team vier keer tegen de club. Carlos Vinícius is tot slot ook bekend met de ploeg. De spits speelde in 2019 op huurbasis voor Monaco Hij speelde zestien wedstrijden en scoorde twee doelpunten.