Stats: De Jong kan Farfán evenaren

PSV gaat vrijdagavond in eigen huis op zoek naar de veertiende competitiezege van dit seizoen. Excelsior is dan om 20.45 uur de tegenstander. PSV heeft een zeer positief track record tegen de Rotterdammers. Van de laatste 22 ontmoetingen verloor PSV er geen een. Dat en meer werd uitgezocht door statistiekenbureau Gracenote.

27 mei 1985
En als we teruggaan naar de laatste nederlaag van PSV tegen Excelsior, moeten we nog veel verder terug in de tijd. Op 27 mei 1985 werd het 2-0 voor de Kralingers tegen PSV.

30 oktober 1971
De laatste uitzege van Excelsior in Eindhoven is van nóg langer geleden. Op 30 oktober 1971 waren de Rotterdammers in het Philips Stadion met 2-1 te sterk voor PSV.

38 keer ongeslagen
De reeks van ongeslagen thuiswedstrijden van PSV is ook indrukwekkend. De laatste 38 duels in het eigen Philips Stadion werden niet verloren: 34 keer winst, 4 maal een gelijkspel.

De Jong jaagt op evenaring Farfán
Aanvoerder Luuk de Jong kan Jefferson Farfán tegen Excelsior evenaren. Scoort de spits van PSV, dan doet hij dat voor het zesde thuisduel op rij. De laatste PSV’er die dat lukte, was Jefferson Farfán in 2006.

100e duel Bergwijn
Steven Bergwijn (21) kan tegen Excelsior zijn 100e officiële duel voor PSV spelen. De aanvaller speelde tot nu toe 76 keer in de Eredivisie, 15 keer in Europees verband, 7 maal in de KNVB Beker en 1 duel in de Johan Cruijff Schaal.

Geweldig gemiddelde Guti
Érick Gutiérrez speelde dit eredivisieseizoen 171 minuten en was daarin bij 5 doelpunten direct betrokken (3 goals, 2 assists). Met een goal of assist in elke 34 minuten die hij speelde heeft hij het beste gemiddelde van alle spelers die deze competitie bij minimaal 5 goals betrokken waren. Teamgenoot Donyell Malen volgt met een goal of een assist in elke 64 minuten.

Bergwijn aangever en afmaker
Steven Bergwijn was in 9 van zijn laatste 10 eredivisiewedstrijden betrokken bij minimaal 1 doelpunt. In dat wedstrijdenaantal maakte hij 5 doelpunten en gaf hij 7 maal de beslissende pass.