‘Statistieken zijn er om te veranderen’

‘Statistieken zijn er om te veranderen’
2 min

PSV hervat zondag de Eredivisie met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. De laatste competitiezege van PSV in Friesland dateert alweer uit 2011. Een statistiek waar hoofdcoach Phillip Cocu graag mee wil afrekenen. “Statistieken zijn er om te veranderen. Het is een pittige uitwedstrijd, maar niet meer dan dat.”

Pittig programma 
Dat vertelde de coach vrijdagmiddag tijdens het persgesprek op De Herdgang. Samen met zijn ploeg staat hij aan de vooravond van een reeks van vijf wedstrijden deze maand, met daarin twee lastige uitduels (sc Heerenveen en FC Utrecht) en de topper tegen Feyenoord. “We hebben ook weleens seizoenen gehad dat PSV punten verspeelde tegen de zogenaamde ‘kleintjes’”, bagatelliseerde Cocu de lastige reeks. “Of de tegenstander nu Heerenveen, Feyenoord of van een ander kaliber is, wanneer je kampioen wilt worden, moet je simpelweg een seizoen lang stabiel presteren.”

Bij stabiel presteren hoort het doortrekken van de zegereeks die PSV in de eerste speelronde tegen AZ inzette, bij. In Friesland verwacht Cocu een aantrekkelijk duel. “Er staan zondag twee ploegen in het veld die graag willen aanvallen. Heerenveen is een ploeg met veel voetballend vermogen en erg technische spelers. Wij willen eveneens altijd aanvallen. Daar liggen onze kwaliteiten.”, aldus Cocu die beschikt over een fitte groep.

Transferperiode 
Op verzoek van de aanwezige journalisten blikte Cocu daarnaast terug op de afgelopen transferperiode. Daarin slaagde PSV er niet in de zo gewenste linksback aan de selectie toe te voegen. Toch zijn er volgens Cocu meer dan voldoende lichtpunten. “Door een samenloop van omstandigheden is het niet gelukt om de speler te halen die we wilden halen. Alle opties die we daarna doorgenomen hadden, bleken onhaalbaar. Daarom heb ik me de laatste dagen sterk gemaakt de selectie bij elkaar te houden. Dat is naar mijn idee net zo belangrijk als het feit dat we geen nieuwe back aan de selectie hebben kunnen toevoegen. Er moet een juiste balans zijn tussen ervaring en talent, dat is in mijn ogen nu het geval.”