Statistieken | PSV kan in Rotterdam bekersaldo tegen Sparta rechttrekken

Na een doelpuntsloos affiche in het Philips Stadion reist PSV dinsdag af naar Rotterdam voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Het wordt de tiende keer dat beide clubs het tegen elkaar opnemen in het bekertoernooi. De voorgaande negen edities vielen vaker wel dan niet, in het nadeel uit van PSV.

Negatief saldo
Slechts drie keer wist PSV Sparta Rotterdam te verslaan in een bekerwedstrijd. Twee keer werd er gelijkgespeeld en vier wedstrijden waren voor de Rotterdammers. De laatste keer dat de clubs elkaar tegenkwamen in het bekertoernooi was in het seizoen 2016-2017. PSV verloor toen met 3-1 op Het Kasteel. De enige PSV-goal werd gescoord door Bart Ramselaar.

Finale 1996
Eén van de voorgaande negen edities was in de finaleronde van het toernooi. PSV en Sparta Rotterdam vochten op 16 mei 1996 om de eindzege. PSV won met 5-2 na doelpunten van Cocu, Vink, Veldman (eigen doelpunt), Jonk en Van der Doelen.

Titelverdediger
Op 17 april 2022 won PSV van Ajax in de finale en dus is het de titelverdediger in het bekertoernooi. Érick Gutiérrez en Cody Gakpo scoorde de 1-1 en 2-1 nadat Ajax in de eerste helft op voorsprong was gekomen. In totaal won PSV tien keer de TOTO KNVB Beker.

Ontmoeting in Tilburg
Twee keer troffen PSV en Sparta Rotterdam elkaar op neutraal terrein. Dat gebeurde in het seizoen 1968-1969. Toen werd de halve finale, verdeeld over twee wedstrijden, in Tilburg afgewerkt. In de eerste wedstrijd werd er nog met 1-1 gelijkgespeeld, maar in de tweede kwam PSV als winnaar uit de bus. Toen had het aan één doelpunt genoeg voor de eindzege. In de finale werd er echter, na verlenging, verloren van Feyenoord.