‘Soms moet je punten koesteren’

Artikel
‘Soms moet je punten koesteren’

Met een benutte strafschop keerde Steven Bergwijn PSV – De Graafschap zondagmiddag om. Lange tijd slaagde de ploeg van Mark van Bommel er niet in te scoren, maar na de 1-1 van Bergwijn kantelde de wedstrijd in PSV’s voordeel. ‘Ik was vrij zeker van mijn zaak.’

Goede hoek  
Bergwijn koos in de 65e minuut de goede hoek nadat Hirving Lozano – vorige week nog tweemaal trefzeker van elf meter – werd gevloerd in de zestien. “Ik wist welke hoek ik ging kiezen en voelde me goed”, aldus de aanvaller die zag dat PSV het de hele wedstrijd moeilijk had. “Het was niet best, voor rust al helemaal niet. In de tweede helft speelden we bij vlagen een stuk beter. Uiteindelijk hebben we ook voldoende kansen kunnen creëren. Heel veel gingen er gewoon niet in. Die creativiteit hebben we gewoon.”

‘Vaker meegemaakt’
“Zo’n wedstrijd als vandaag, die heb ik in mijn carrière al vaker meegemaakt. Het belangrijkste is dat je dan gewoon wint.” Met die woorden beaamde aanvoerder Luuk de Jong de woorden van Bergwijn. “We wilden een snelle goal maken, maar hadden het niet helemaal onder controle. Het liep net niet en dan is winnen het eerste wat telt. Dat hebben we gedaan.”

Volgens De Jong had de score desondanks een stuk hoger kunnen uitvallen. “Als je er twee, drie of vier extra maakt, en dat had gekund, praat iedereen heel anders. Natuurlijk wil je het liefste makkelijk winnen en zo veel mogelijk scoren. Soms lukt dat, soms niet.”

Van Bommel blij met zege 
Mark van Bommel vond vooral de PSV blij moet zijn dat het ondanks een aantal misser toch drie punten aan het duel heeft overgehouden. “We hadden het iets anders voorgesteld”, begon hij na afloop. “Het was een moeilijke, moeilijke wedstrijd. Eén waarin we niet in ons spel kwamen. Je krijgt weliswaar veel kansen (21 schoten op doel in totaal, red.) maar je moet achteraf blij zijn dat je wint. Soms lukt het gewoon niet”, aldus de coach die op de persconferentie nog even werd gevraagd aan de bespiegelingen voor de wedstrijd.

Vrijdag, tijdens het persmoment, was namelijk doelsaldo het grote onderwerp. Na een vraag van een journalist daarover, trok Van Bommel een vergelijking met een wedstrijd die hij in zijn carrière tegen San Marino speelde. Van Bommel: “Wij hebben nooit over doelsaldo gesproken. Dat is door de media gedaan. Mij werd gevraagd of we een grote uitslag konden neerzetten. Dat kan, zei ik en als voorbeeld noemde ik de wedstrijd tegen San Marino. Daar zei ik direct bij dat De Graafschap geen San Marino is.”

Bekijk ook

'Iedereen heeft er zin in'

Video

SAMENVATTING PSV O19 - Vitesse O19

Video

PSV TV | Yanick van Osch

Video