Schmidt: ‘We staan er donderdag weer’

Artikel
Schmidt: ‘We staan er donderdag weer’

Hoofdcoach Roger Schmidt blikte woensdagochtend op PSV Campus De Herdgang vooruit op het ‘slotweekend’ van dit seizoen. Tegen eerst PEC Zwolle en vervolgens FC Utrecht wil hij PSV naar de tweede plaats coachen in een seizoen dat een mentaal pittig einde kent. ‘We zullen er staan’, aldus Schmidt.

Eran Zahavi
Dat pittige einde heeft alles te maken de gebeurtenissen rondom het gezin van Eran Zahavi. Zoals bekend verliet de Israëlische aanvaller van PSV voor de wedstrijd tegen Willem II de selectie wegens ernstige privéomstandigheden. Op de persconferentie was het niet verrassend onderwerp van gesprek en Schmidt sprak zijn steun uit naar de spits van PSV. “De situatie is zwaar voor hem, zijn vrouw en zijn kinderen. We mogen van geluk spreken dat ze fysiek en goede gezondheid zijn, maar dat het een traumatische ervaring is staat buiten kijf. Eran heeft gisteren voor het eerst weer meegetraind met de selectie. Van dag tot dag bekijken we hoe het met hem gaat. Het is duidelijk dat Eran in de lead is. PSV heeft alle begrip voor de keuzes die hij maakt”, zei Schmidt.

Trots
De Hoofdcoach was niettemin trots hoe zijn selectie zondag met de situatie omging. “Onder zeer zware omstandigheden hebben we erg sterk gepresteerd. We hebben aangetoond over mentale veerkracht en spirit te beschikken. We zorgen ervoor dat we er donderdag opnieuw staan”, aldus Schmidt. “We hebben de tweede plaats in eigen hand. Naar de concurrentie wil ik niet kijken. We hebben enkel invloed op onze eigen prestaties.”

Afwezigen
PSV kan tegen PEC Zwolle mogelijk nog niet beschikken over een aantal spelers, die er zondag ook al niet bij waren. “Mario Götze heeft lichte fysieke klachten. Zondag was het risico op een blessure te groot en daarom zat hij er niet mee. Voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle is Mario een twijfelgeval, de kans dat hij tegen FC Utrecht beschikbaar is, is groter en dat geldt ook voor Mohamed Ihattaren.” Ook Timo Baumgartl is er volgens Schmidt niet bij.

Volgend seizoen
Op verzoek keek Schmidt ook met een schuinoog vooruit naar komend seizoen. In zijn tweede jaar is het doel de achterstand op Ajax te verkleinen of te laten verdwijnen. Hoe dat moet lukken? “Geld is de makkelijkste oplossing”, antwoordde Schmidt lachend na een vraag vanuit de persruimte. “Maar in mijn optiek zijn er meer manieren om het gat te verkleinen. Door een dwingende manier van voetbal, goede teamspirit en meer efficiëntie. Dit seizoen hebben we daar al contouren van gezien, zoals in de wedstrijden tegen Ajax. Volgens mij waren wij in de drie duels overall gelijkwaardig. Na afloop van het seizoen gaan we de conclusies trekken. Hopelijk als nummer twee van de Eredivisie, want dat is belangrijk voor PSV. Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen met waarschijnlijk een aantal nieuwe spelers, gaan we hard werken om Ajax te kunnen uitdagen.”

Bekijk ook