Schmidt: 'Uitgaan van eigen kracht is de sleutel tot succes'

Schmidt: 'Uitgaan van eigen kracht is de sleutel tot succes'
3 min
PSV1

Hoofdcoach Roger Schmidt oogt ontspannen tijdens de persconferentie in aanloop naar de kraker tegen Ajax. Met een vrijwel compleet fitte selectie zet PSV zondag koers richting Amsterdam, voor de eerste ‘big game’ van dit seizoen.

Kwaliteiten meten
Een ‘big game’, zo omschrijft Schmidt het duel tussen de nummer één en twee van de Eredivisie. Groter dan dat wil hij het ook niet maken. “Natuurlijk is het een wedstrijd waar meer druk op staat, maar het is geen finale.” Desondanks kijkt de Duitse trainer wel uit naar de eerste ‘Topper’ van dit Eredivisie-seizoen. “Ik heb er zin in. De spelers zien het als een uitgelezen kans om onze kwaliteiten te meten met een goede tegenstander.”

Hoge intensiteit
Schmidt wil zijn spel niet aanpassen aan de opponent. Op de counter loeren en wachten op één moment is geen optie voor de trainer. “We moeten het resultaat in eigen hand houden, door veel kansen te creëren. Ik verwacht, net als anders, een hoge intensiteit van mijn spelers.”

Na de kerst ging de focus op Ajax, waardoor er een dag of tien voorbereidingstijd is geweest. Het is de eerste keer dat PSV een aanloop als deze heeft gehad richting een wedstrijd, door het drukke schema in de eerste seizoenshelft. Voor Schmidt was er dus voldoende tijd om de sterktes en zwakten van de tegenstander te analyseren. “Ajax heeft op elke positie veel individuele kwaliteit, maar ze staan niet altijd goed georganiseerd. Daar moeten wij op de juiste momenten gebruik van maken.”

Grote groep
Dat doet PSV met in elk geval Eran Zahavi en Guti bij de selectie. Marco van Ginkel en Mario Götze zijn nog een vraagteken, al hervat laatstgenoemde vrijdagmiddag de groepstraining. Schmidt steekt niet onder stoelen of banken dat dit misschien wel het ideale moment is om Ajax te treffen. “De laatste maanden waren niet makkelijk, daar hoef ik niet weer op in te gaan. Nu hebben we een fitte selectie, dus dit is het goede moment om tegen Ajax te spelen.”

Titelrace
De vraag of de kampioensstrijd een ‘two-horse race’ zal worden, wimpelt Schmidt direct af. “Het wordt een open race. Vitesse, Feyenoord en AZ zijn sterke ploegen, die zich bovenin kunnen meten.” Vorig seizoen woonde de huidige PSV-trainer de kraker tussen Ajax en PSV bij, maar daar wil hij niet meer bij stilstaan. “Ajax had destijds veel vertrouwen en PSV niet. Dat is nu geschiedenis. Ik kijk liever vooruit.” Over twee dagen trappen beide ploegen af voor het duel om de koppositie en de boodschap van Schmidt is helder: “We zijn gefocust, gemotiveerd en gaan vol passie de wedstrijd in.”