Schmidt tevreden met eerste zege: Openingsduels nooit gemakkelijk

Artikel
Schmidt tevreden met eerste zege: Openingsduels nooit gemakkelijk

Met een goed gevoel stond Hoofdcoach Roger Schmidt zondagavond voor de microfoon van FOX Sports. De Duitse trainer had zijn ploeg net zien winnen van FC Groningen en nam de felicitaties daarvoor dankbaar in ontvangst. ‘Ik ben blij met deze eerste drie punten.’

‘Zeer tevreden’
“Ik ben zeer tevreden dat we gewonnen hebben”, begon Schmidt. “Openingsduels zijn nooit makkelijk en ik denk ook dat we nog een heel stuk beter kunnen. Maar ik ben blij met deze eerste drie punten”, aldus de Duitser, die op verzoek enkele spelers uitlichtte.

Te beginnen met zijn voorhoedespelers, die na rust het verschil maakten door snelle tegenstoten te plaatsen. “Snel omschakelen kan ontzettend aantrekkelijk zijn om naar te kijken en dat kunnen we heel goed met jongens als Noni Madueke, Cody Gakpo en Donyell Malen”, aldus Schmidt. Daarna ging hij in op de prestatie van Pablo Rosario. De middenvelder kende een lastig jaar, vorig seizoen, maar blonk tegen FC Groningen ‘als vanouds’ uit. Schmidt: “Ik vind Rosario een zeer complete nummer zes. Hij kan voetballen, linies overslaan met zijn passes, is sterk in de duels en kan situaties goed inschatten. Dat is wat ik vraag op die positie. Wat ik in de voorbereiding heb gezien, zag ik vandaag weer terug. Maar ook bij hem denk ik dat het nog veel beter kan.”

Minder lovend waren de kritieken op doelman Yvon Mvogo. De Zwitser ging bij de gelijkmaker van FC Groningen in de fout. Een fout zonder erg. “In deze situatie had Yvon beter een lange bal kunnen spelen, maar hier leer je van”, nuanceerde Schmidt. “Je moet soms fouten maken om bepaalde situaties beter te kunnen inschatten. Het was een fout, maar we willen graag voetballen van achteruit. Vergeet niet dat deze speelstijl ook veel oplevert.”

Dumfries: Eerder afmaken
Aanvoerder Denzel Dumfries was ondanks de verdiende zege kritisch op het spel van zijn ploeg. “Als je naar de stand kijkt was het even knijpen”, zei Dumfries tegenover FOX Sports, doelend op het aantal gemist kansen van zijn team bij een 1-2 voorsprong in de tweede helft. “We hadden de wedstrijd eerder over de streep moeten trekken. Dat had ook wel gekund denk ik. Bij vlagen controleerden en domineerden we, maar het baltempo mag nog wel de hoogte in. Als we nog wat eerder de diepte zoeken, komen we veel minder snel in de problemen.”