Schmidt kijkt uit naar treffen met zijn oude leermeester

Schmidt kijkt uit naar treffen met zijn oude leermeester
4 min
PSV1

Het is de eerste van de laatste zeven wedstrijden van het seizoen: Heracles Almelo-thuis. Volgens Roger Schmidt wordt de wedstrijd tegen zijn oude leermeester niet makkelijk. ‘Ze spellen agressief en dapper voetbal.’

Interlandperiode
Veel PSV’ers waren de afgelopen week actief voor de nationale elftallen. Voor een trainer altijd een spannend moment, maar Roger Schmidt kan opgelucht ademhalen. “Iedereen is fit teruggekeerd van de interlandperiode. Een aantal spelers hebben ook nog eens succes gehad.” Cody Gakpo sloot met slechts twee keer 45 minuten in de benen aan bij Jong Oranje. “De eerste wedstrijd begon hij vanaf de bank, maar hij ging het steeds beter doen en scoorde uiteindelijk twee keer tegen Hongarije.”

Of Gakpo een oproep moet krijgen van Frank de Boer voor het EK weet Schmidt niet. “Ik wil niet op de stoel van de bondscoach gaan zitten. Hij kan een optie zijn voor Frank de Boer, maar Cody zal veel concurrentie hebben bij Oranje. Als hij meer speeltijd krijgt bij Jong Oranje dan is dat misschien beter voor zijn ontwikkeling. Het is een vraagstuk voor de bondscoaches.”  

Heracles Almelo
“Het is nu de uitdaging om ervoor te zorgen dat de knop weer omgaat. De spelers moeten zich nu richten op PSV en hoe wij hier spelen. We moeten klaar zijn voor de overige zeven wedstrijden, want de laatste duels zijn altijd de belangrijkste.” Aan het roer bij Heracles Almelo staat Frank Wormuth, een oude bekende van Schmidt. “Ik heb elf maanden les van hem gehad. Ik zie hem nog altijd graag, maar ik heb geen contact met hem voor de wedstrijd. Hij laat zijn team goed voetballen, echt met een idee”, zegt Schmidt. “Ze spelen agressief, dapper en altijd met een hoge intensiteit. Ze hebben een aantal spelers die echt veel meters afleggen. Het gaat zeker niet makkelijk worden.”

Duitsers in de Eredivisie
Ook Schmidt constateert dat er meer Duitsers in de Eredivisie actief zijn, maar is daarover niet verrast. “Jullie onderschatten je eigen competitie soms. Er wordt hier goed gevoetbald, zeker aan de bal, maar ook op de andere fronten is er een ontwikkeling. En ook de faciliteiten en de fans zijn uitstekend. Ik snap heel goed dat spelers en trainers hier willen zijn.”

Blessures en contracten
Ondanks dat Iedereen fit is teruggekomen van de interlandperiode viel Ryan Thomas deze week wel geblesseerd uit op de training. Zijn seizoen is voorbij en Schmidt moet het ook nog altijd zonder Mauro Júnior en Maximiliano Romero doen. Van Thomas en Júnior loopt het contract in 2022 af, maar Schmidt verwacht dat de club verder met ze gaat. “Het zijn complete voetballers. Ze hebben de kwaliteiten, maar zijn ook erg consistent. Vooral dat laatste is erg belangrijk voor ons systeem. Het is jammer dat we ze moeten missen, maar ons team is goed genoeg om dit op te vangen.”

Volgend seizoen
Over zijn eigen contract, wat ook nog één seizoen doorloopt, kan Schmidt nog niet zoveel zeggen. “Ik heb een goede relatie met Toon Gerbrands en John de Jong. Er is geen druk om nu al over een nieuw contract te praten. Ik ben in ieder geval gelukkig hier. De ontwikkeling van het elftal is goed en ik zie veel potentieel voor het volgende seizoen. Dan gaan we weer voor de prijzen vechten, maar eerst gaan we dit seizoen goed afsluiten. Het zou geweldig zijn om volgend jaar Champions League te spelen. Daar gaan we nu voor vechten.”