Rosario wil komend jaar 'completer' worden

Artikel
Rosario wil komend jaar 'completer' worden

Pablo Paulino Rosario (22) mag met recht een van de revelaties van afgelopen seizoen genoemd worden. Waar de controlerende middenvelder het in zijn debuutseizoen onder de vorige hoofdcoach Phillip Cocu vooral met invalbeurten moest doen, knokte hij zich onder Mark van Bommel in de basiself en daar verdween hij ook niet meer uit. Komend jaar staat in het teken van het worden van een completere speler.

Direct na een arbeidsintensieve trainingsdag, dit voorjaar, komt Pablo Rosario ontspannen restaurant Piet Hein Eek op Strijp-T in Eindhoven binnengestapt. Gehuld in een zwart trainingsjack, blauwe joggingbroek en witte sneakers schuift de fysiek sterke Rosario aan. “Pittig? Nee, dat viel wel mee. We hebben veel partijvormen en wat krachttraining gedaan. Het was vooral leuk”, begint de middenvelder. Plezier hebben in wat je doet is erg belangrijk voor hem. “Uiteindelijk zijn het toch de wedstrijden die je het meest gelukkig maken. Dan kun je aan iedereen laten zien wat je kan en waar je toe in staat bent.”

Geruisloze doorbraak
De geboren Amsterdammer kwam in de zomer van 2016 over van Almere City. Na een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie met Jong PSV maakte Rosario vorig seizoen zijn debuut in de hoofdmacht. Onder Cocu mocht hij een aantal keer als invaller zijn opwachting maken. Dit jaar is de technisch begaafde middenvelder bijna geruisloos doorgebroken. In de Eredivisie doet Van Bommel wekelijks een beroep op hem en tegen FC Barcelona maakte hij zijn gedroomde Champions Leaguedebuut. Maar ook bij bondscoach Ronald Koeman sprong Rosario in het oog, wat resulteerde in een vuurdoop tegen onze zuiderburen.

“Als je speelt geeft dat altijd een goed gevoel. Mijn eerste seizoen bij het eerste viel persoonlijk een beetje tegen. We zijn natuurlijk als team kampioen geworden, maar als speler wil je altijd meer spelen dan je doet. Mijn doel was om dit seizoen veel meer minuten te maken dan vorig jaar. Dat is aardig gelukt”, zegt de middenvelder met een knipoog.

Kans gepakt
Voor de buitenwereld lijkt de carrière van Rosario als een vuurpijl de lucht in te gaan, maar de jonge middenvelder blijft er zelf ogenschijnlijk rustig onder. “Ik vind niet dat het heel snel gaat. Ik stippel ieder jaar mijn eigen plan uit. Twee seizoenen geleden heb ik mijn doelen helaas niet gehaald, maar dat motiveert mij alleen maar.” Die motivatie nam hij, naar eigen zeggen, mee naar afgelopen seizoen. “Met de komst van een nieuwe trainer en een nieuwe speelwijze begon ik weer vanaf nul. Ik wist dat ik mijn kans kon pakken en ik ben blij dat ik het vertrouwen krijg.”

Droomdebuut
De controlerende middenvelder mocht dit seizoen niet alleen in de Eredivisie zijn kunsten vertonen. Hij maakte ook zijn gedroomde debuut in de Champions League. In de thuiswedstrijd tegen Internazionale deed hij ook op het hoogste podium van zich spreken. Met een prachtige knal van afstand zette hij PSV op voorsprong en liet hij het Philips Stadion ontploffen. “De sfeer in de Champions League-wedstrijden was fantastisch. Dat toernooi is toch waar je van droomt als je als kleine jongen op straat voetbalt.” Rosario zegt geen zenuwen te hebben als hij tegen de groten der aarde aantreedt. “In de Eredivisie heb ik voor sommige wedstrijden meer spanning voordat ik het veld opga.”

Ajax
Voordat het talent in Eindhoven neerstreek maakte Rosario deel uit van de jeugdopleiding van Ajax. Daar moest de middenvelder na drie jaar vertrekken. Makkelijk is dat voor hem niet geweest. “In mijn laatste jaar raakte ik geblesseerd. Net toen ik weer fit was, moest ik bij de trainer op gesprek komen en kreeg ik te horen dat ik moest vertrekken. Dat was mentaal lastig. Het jaar daarvoor was ik nog aanvoerder en nog geen seizoen later moest ik weg. Ik had wel op wat meer krediet gerekend.”

Nuchter vertelt Rosario over zijn gedwongen vertrek uit Amsterdam. “Achteraf gezien is dat het beste wat me had kunnen overkomen. Zonder die keuze was ik misschien niet hier en uiteindelijk gebeurt alles met een reden.” De middenvelder was erop gebrand om het tegendeel te bewijzen. Dat lukte uiteindelijk bij Almere City. In Almere kwam hij trainer Michel Kreek tegen, die hij nog kende uit zijn Ajax-periode. “Voor Michel wil ik echt door het vuur gaan. Hij gaf mij de kans om mezelf te bewijzen en zonder hem stond ik nu niet hier.”

Teken
En het tegendeel bewees hij. Na een half seizoen in de Eerste divisie toonde PSV interesse. Dit gebeurde al voor de tweede keer en ditmaal met succes. Rosario licht zijn keuze toe. “Ik zag het als een teken. Je krijgt niet vaak de kans om weer bij dezelfde club aan de slag te mogen. Die kans kreeg ik wel en ik had altijd een goed gevoel bij PSV. Ik wist meteen dat dit het zou worden.” Op jonge leeftijd was dat goede gevoel er ook al, maar zo ver van huis gaan wonen zag hij destijds niet zitten. “Ik wilde gewoon bij mijn familie zijn.”

Vlak voor een wedstrijd zoekt de rustige Rosario de ontspanning ook op. Hij is zelden in de stad te vinden en het liefst kijkt hij een serie op zijn iPad. “Welke serie ik kijk? Dat zijn er heel veel, maar momenteel zit ik helemaal in Game of Thrones. Cody (Gakpo red.) vertelde me dat die echt goed is. Ik moest er even inkomen, maar ik ben inmiddels bij aflevering twee van het zesde seizoen. Dat heb ik echt in tien dagen gekeken dus dat is best wel snel”, vertelt hij lachend.

Complete speler
De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de speler van PSV. Toch ziet hij genoeg ruimte voor verbetering. Zijn eigen uitgestippelde plan voor dit seizoen draait om het worden van een completere speler. “En daar hoort ook het maken van goals en het geven van assists bij. Dat is iets wat ik wil verbeteren en waar ik komend seizoen meer naar op zoek ga.” Rosario staart zich daar echter niet blind op. “Ik ga niet de wedstrijd in met het gevoel dat ik moet scoren. Winnen staat altijd op de eerste plaats. Wie er scoort maakt mij niet uit. Ik ben net zo blij als iemand anders er vier inprikt en ik nul.”

Bekijk ook