Rollen PSV en Ajax omgedraaid

Artikel
Rollen PSV en Ajax omgedraaid

Ajax heeft de 120 minuten Europa League-voetbal nog in de benen als het op bezoek komt in Eindhoven. Vorig seizoen was het precies andersom. PSV had toen net de achtste finale van de Champions League na penalty’s verloren van Atlético Madrid. Dat werkte niet in het voordeel van PSV, zo leek het.

Positieve balans
Na een vroege goal van Arek Milik, gaf Anwar el Ghazi PSV op 20 maart 2015 een kwartier voor tijd de genadeklap: 0-2. Dat terwijl PSV het doorgaans bovengemiddeld goed doet tegen de Amsterdammers. PSV is de enige ploeg in de Eredivisie met een positieve balans (W50-G24-V47) én met een positief doelsaldo (203-201) tegen Ajax.  

Moeite in Philips Stadion
In thuiswedstrijden tegen Ajax is PSV helemaal op zijn best. Bij geen enkele ploeg verloor Ajax meer dan achttien uitduels. Dat terwijl Ajax op bezoek bij PSV al negentwintig keer verloor in zestig duels. Er eindigden er vijftien gelijk. PSV maakte in die zestig wedstrijden 119 goals, terwijl het er 87 tegen kreeg.

Cocu boven Bosz
Eerder dit seizoen eindigde het duel in de ArenA in 1-1. Ajax-aanvoerder Davy Klaassen opende toen de score. Tien minuten voor tijd trok voormalig Ajax-captain Siem de Jong de stand gelijk. Daarmee hield De Jong een goede reeks van zijn coach Phillip Cocu in stand: in zes eredivisiewedstrijden tegen Peter Bosz verloor Cocu pas één keer. Het gelijkspel tegen Ajax was het eerste gelijkspel van Cocu en Bosz. De andere vier duels won de coach van PSV.

Zoet is kansloos op het afstandsschot van Klaassen. Deze foto werd verkozen tot sportfoto van het jaar 2016 Zoet is kansloos op het afstandsschot van Klaassen. Deze foto werd verkozen tot sportfoto van het jaar 2016

Bekijk ook