PSV zet knop om: ‘We willen de beker al het hele seizoen winnen’

Artikel
PSV zet knop om: ‘We willen de beker al het hele seizoen winnen’

Hoofdcoach Roger Schmidt en Cody Gakpo kijken reikhalzend uit naar de TOTO KNVB Bekerfinale van aankomende zondag. PSV neemt het in de Rotterdamse Kuip op tegen Ajax. Beide heren weten dat de beker een prijs is die telt. “We zijn er veel aan gelegen deze prijs mee terug te nemen naar Eindhoven. We zijn klaar om de strijd aan te gaan.”

Kortste weg
“Het bekertoernooi is de kortste weg naar een prijs”, beseft Schmidt zich. “Om deze prijs te winnen hoef je slechts vijf wedstrijden in je voordeel te beslissen. Vanaf het begin af aan hebben we deze prijs willen winnen. Iedere prijs telt. We hebben in het begin van het seizoen de Johan Cruyff Schaal gewonnen en willen deze beker net zo graag toevoegen in onze prijzenkast.”

Charme
Schmidt weet hoe het is om een bekertoernooi te winnen. De coach won hem al eens in Oostenrijk en China. “Het is geen gemakkelijke opgave om de beker te winnen. Dat laat het feit dat PSV al tien jaar geen beker heeft gewonnen ook zien. Het bekertoernooi heeft iets moois. Je groeit in het toernooi en komt vanzelfsprekend na iedere overwinning dichter bij het binnenhalen van de beker. De finale van aankomende zondag wordt een wedstrijd op zich. We zijn er veel aan gelegen om deze prijs mee naar Eindhoven te nemen. Ik voel een goede connectie met deze groep en het is de hoogste tijd dat we weer een prijs gaan pakken.”

Motivatie
Gakpo vertelt dat Schmidt gedurende het hele seizoen heeft gehamerd op scherpte in het bekertoernooi. “De trainer heeft ons al sinds zijn aantreden scherp gehouden in en rondom de bekerwedstrijden. We nemen iedere wedstrijd serieus. In de afgelopen jaren is PSV wel eens uitgegleden over met alle respect mindere tegenstanders. Dat is dit jaar niet gebeurd. We staan in de finale, en we willen hem nu winnen ook.”

Realisme
“In de twee jaar dat ik trainer ben van PSV hebben we een aantal keer tegen Ajax gespeeld”, vertelt Schmidt. “De meeste wedstrijden waren een spannende strijd van begin tot eind. Dat verwacht ik komende zondag ook weer. We hebben ze verslagen in de strijd om de Johan Cruyff Schaal, maar dat geeft voor mij geen enkele garanties voor de komende wedstrijd. We hebben afgelopen donderdag een zware wedstrijd gespeeld en daar moeten we nu eerst van herstellen. De spelers en de staf zijn meer dan klaar voor deze wedstrijd.”

Lang geleden
PSV won op de kop af tien jaar geleden voor het laatst de KNVB Beker. Gakpo kan zich van die tijd nog maar weinig herinneren. “Het was in 2012. Ik was zelf pas dertien jaar oud. Ik zat wel voor de tv en heb zeker gekeken. Het wordt voor een club als PSV tijd om deze prijs weer te winnen. We willen deze beker ook winnen voor de fans. We gaan er alles aan doen om de beker mee terug naar Eindhoven te nemen.”