PSV wint verdiend van Groningen, ‘Skiete Willy’ herdacht

Op de dag van de uitvaart van Willy van der Kuijlen heeft PSV in het Philips Stadion gewonnen van FC Groningen. Eran Zahavi maakte de enige goal van de wedstrijd. Na rust eiste vooral de technische arbitrage een hoofdrol op. PSV scoorde vier keer, maar kon het dus maar één keer écht juichen.

Mister PSV
Voor aanvang van het duel was al lang duidelijk dat PSV - FC Groningen een bijzondere wedstrijd zou worden. Natuurlijk omdat er voor het eerst in zeven maanden supporters welkom waren in het Philips Stadion, maar bovenal omdat er uitgebreid werd stilgestaan bij het overlijden van Mister PSV, Willy van der Kuijlen. De bloemen en spandoeken, stille getuigen van de uitvaartceremonie eerder op de dag en de oorverdovende minuut stilte waren zonder uitzondering even indrukwekkend.

Gakpo en Malen dichtbij
De vierduizend PSV-supporters die hun kaken kort voor de aftrap stijf op elkaar hielden zagen PSV daarna fel van start gaan. Cody Gakpo schoot uit bijna onmogelijke positie verwoestend op de lat en Donyell Malen miste oog in oog met doelman Padt. Ook Eran Zahavi nam het doel – zonder succes – onder vuur. FC Groningen, dat zich gegroepeerd terugtrok en gedisciplineerd speelde, was een aantal keer gevaarlijk vanuit een standaardsituatie. Gescoord werd er voor rust derhalve niet.

Sterke tweede helft
Koud in de tweede helft namen de bezoekers bijna de leiding. El Messaoudi mocht in het zestienmetergebied van PSV aanleggen en vond met z’n schot de paal. De Groninger zag daarna PSV nagenoeg de gehele tweede helft vol aanzetten en Gakpo Padt tot redden dwingen, vervolgens ging een voorzet net aan de schoenen van Zahavi voorbij. Dat was na 55 minuten niet zo. De Israëliër was het eindstation van een flitsende PSV-aanval, scoorde ook, maar zijn treffer werd terecht geannuleerd door de VAR omdat de bal eerder al buiten het speelveld was geweest.

Zahavi laat fans juichen
Een kleine tien minuten later zat het PSV en Zahavi juist mee. Ditmaal constateerde de VAR een handsbal in de zestien van de bezoekers, wat PSV een strafschop opleverde die werd benut door de aanvaller. Na die 1-0 zocht PSV en met name Gakpo tevergeefs naar een tweede treffer. Buitenspelsoftware stond de Eindhovenaar eerst in de weg en later deed Padt dat ook. Malen kreeg daarna ook te maken met de buitenspelsoftware, desondanks vierden de supporters een driepunter.