PSV wint KNVB Beker in bloedstollende finale

4 min

PSV heeft voor de tiende keer in clubgeschiedenis de KNVB Beker gewonnen. In een sensationele wedstrijd tegen Ajax won de ploeg met 2-1. Erick Gutiérrez en Cody Gakpo tekenden voor de Eindhovense doelpunten in dit spectaculaire duel.

PSV zet de toon
PSV kon voor de tiende keer in clubhistorie de KNVB Beker winnen. In een kolkende Kuip trad de ploeg aan tegen Ajax, onder luidkeels gezang van de 17.500 meegereisde supporters. De spanning was te snijden in deze prestigieuze wedstrijd. PSV begon fel aan en liet zich binnen enkele minuten al zien met een fel schot van Cody Gakpo. Mario Götze maakte zich ook belangrijk met een zeer slimme voorzet tussen de spelers van Ajax door. Gakpo werd echter net niet bereikt. De Duitser wist daarna met een fijne beweging door de Amsterdamse linie te snijden. Even leek Eran Zahavi zelfs de score te openen na een slimme steekpass van Götze, maar de grensrechter constateerde buitenspel. De toon was gezet door PSV.

Tegentreffer
In een felle wedstrijd zocht ook Ajax naar kansen, maar mede door een sterk optreden van Yvon Mvogo werden er een aantal weggewerkt. Helaas wist de tegenstander er toch doorheen te breken en de openingstreffer te maken. PSV probeerde razendsnel iets terug te doen en kwam tot een voorzet na een combinatie tussen Götze en Philipp Max, de inzet bereikte echter geen eindstation. De ploeg vocht met man en macht om de gelijke stand terug te krijgen. Gakpo en Götze zochten geregeld de combinatie op en Sangaré deed een poging van afstand, maar het mocht niet baten. Bijna leek het Ajax te zijn die weer scoorde, maar wederom was het buitenspel. PSV keerde terug naar de kleedkamer met een lichte achterstand, maar alles kon nog gebeuren.

Fenomenale comeback
PSV kwam de kleedkamer uit met het gaspedaal hard ingetrapt. Het duurde nog geen vijf minuten of Erick Gutiérrez kopte de gelijkmaker tegen de touwen. Uit een vrije trap gaf Sangaré de bal door richting Guti met het hoofd. De Mexicaan wierp zichzelf er tegenaan om de gelijkmaker te scoren. Daarna was het de beurt aan Gakpo die met een ontzettend slim schot van afstand Stekelenburg wist te verrassen. De achterstand was weggevaagd in een kwestie van minuten, een fenomenale ommekeer van PSV. De Amsterdammers namen er geen genoegen mee en probeerden snel iets terug te doen, maar goed verdedigend werk van Jordan Teze en Mauro JR hield de voorsprong in stand. De ploeg ging een zinderende slotfase tegemoet.

Bloedstollende spanning
In de slotfase was de klus nog zeker niet geklaard. PSV bleef gas geven om de voorsprong in handen te houden en wellicht zelfs te vergroten. De kansen bleven komen en zo was Götze dichtbij de derde PSV-treffer. Deze keer zat Stekelenburg ternauwernood in de weg. Bij een tactische wijziging kwamen Ritsu Doan en Bruma binnen de lijnen. Het tweetal wist snel gevaarlijk te worden. Ook Yorbe Vertessen kwam als invaller het veld in en was tot twee keer toe ontzettend dichtbij een treffer. Het was alles of niets voor beide ploegen, maar PSV hield de rug uitstekend recht onder de druk van Ajax. Na 96 lange minuten klonk het eindsignaal en mocht PSV de KNVB Beker in handen nemen. De eer was aan Cody Gakpo en Marco van Ginkel om de bekende dennenappel op te tillen. De ploeg toonde weerzinwekkende strijdlust en neemt de felbegeerde prijs mee naar Eindhoven, waar het tot in de late uurtjes feest zal zijn.