PSV wil zich thuis herpakken tegen AZ

PSV wil zich thuis herpakken tegen AZ
3 min

Na de domper tegen FC Utrecht vorige week zet PSV alles op alles om een goed resultaat neer te zetten tegen de ploeg uit Alkmaar.

Onderlinge uitslagen
Vorig seizoen werd het in Eindhoven 3-1 voor PSV. De goals kwamen toen van Steven Bergwijn, Hirving Lozano en Michal SadĂ­lek. Het grootste onderlinge resultaat dateert uit 1999. Toen werd het 7-1 in het Philips Stadion. De goals toen kwamen door dubbelslagen van Luc Nilis en Chris van der Weerden. Ook Dennis Rommedahl, Abel Xavier en Ruud van Nistelrooy kwamen op het scoreformulier. AZ heeft in de Eredivisie 50 keer verloren van PSV in 82 wedstrijden. Alleen van Ajax hebben de Alkmaarders vaker verloren (54 keer). 14 keer werd het gelijkspel tussen PSV en AZ en 18 keer verloren de Eindhovenaren.

Al 12 jaar sterk in het Philips Stadion
De laatste keer dat AZ wist te winnen in het Philips Stadion was in het seizoen 2006-2007. Toen besliste Koevermans de eindstand met een late 2-3. Later dat seizoen kreeg PSV nog sportieve revanche toen het 1-3 werd in Alkmaar. Op de allerlaatste speeldag stond PSV op plaats drie en AZ eerste, maar doordat 5-1 won tegen Vitesse en AZ verloor van Excelsior onttroonden de Eindhovenaren AZ en werden kampioen. De komende twaalf jaar daarna wist AZ niet meer te winnen in Eindhoven, twee keer gelijkspel en tien keer winst PSV.

Fort aan de Frederiklaan
PSV is momenteel bezig aan een sterke thuisreeks. De laatste 53 competitiewedstrijden in het Philips Stadion werden niet verloren. 6 keer werd het gelijkspel en 47 keer won PSV thuis. De club wist een ook een dergelijke reeks neer te zetten tussen 1989 en 1993 toen ook 53 wedstrijden op rij niet werden verloren in eigen huis. De langste ongeslagen thuisreeks van PSV was tussen 1983 en 1989. Toen bleef de ploeg in 93 thuisduels ongeslagen. Een Eredivisierecord.

Vorm
PSV staat op de tweede plek in de Eredivisie met 23 punten uit tien wedstrijden. AZ volgt dichtbij met twintig punten en een vierde plaats. Vorige speelronde speelde PSV een wedstrijd om snel te vergeten tegen FC Utrecht, maar ook AZ ging onderuit. Thuis ontvingen de Alkmaarders SC Heerenveen. Uiteindelijk werd het 2-4 en gingen de Friezen naar huis met de winst.

PSV - AZ is om 14.30 uur in het Philips Stadion en staat onder leiding van Pol van Boekel. De wedstrijd is live te zien op FOX Sports 1.