PSV verliest nipt van Ajax

Artikel
PSV verliest nipt van Ajax

In eigen huis is het PSV niet gelukt om de koppositie te verdedigen. De ploeg vocht terug na achterstand, maar uiteindelijk trok Ajax aan het langste eind.

Alles of niets
‘Simply The Best’ galmde als vanouds door het stadion bij de opkomst van PSV. Met vuurwerk werd het team verwelkomd en vanaf de eerste seconde was er strijd in deze alles-of-niets-wedstrijd. Beide ploegen hielden de ruimtes klein en waren fel op zoek naar de eerste kans. Uit de omschakeling zagen we het eerste PSV-gevaar via Ritsu Doan. De Japanner versnelde en combineerde goed met Mario Götze, maar een schietkans bleef uit. Joey Veerman was de eerste met een schot op doel. Van afstand haalde hij hard uit, maar Pasveer ving de inzet. Na twintig minuten met kansen over en weer, lag er nog geen bal in het net.

Achterstand
Aan de overkant werd PSV nog op de proef gesteld. Vanuit een vrije trap werd de bal dichtbij op de lat geschoten. Er lag een mogelijkheid om de rebound in het doel te werken, maar dat gebeurde niet. PSV kwam hier met de schrik vrij, maar later kwam toch de tegenslag. Een voorzet van Ajax werd achter Drommel gekopt. PSV moest terugkomen van een achterstand. Gakpo vocht voor de gelijkmaker en wist met een knappe sprint de vrijheid te vinden. Zijn inzet leverde een hoekschop op waar Marco van Ginkel bijna met het hoofd bij kon komen. Later was het Olivier Boscagli die bijna de bevrijding bracht. Obispo kopte door uit een hoekschop, Boscagli schoot op doel maar Pasveer lag in de weg. Zonder gelijkmaker keerde PSV terug naar de kleedkamer.

Gelijkmaker
Het weerwoord moest in de tweede helft komen. Doan kon van dichtbij een schot op doel wagen. Hij prikte met zijn tenen de bal richting het net, maar de positie was te moeilijk om tot volle kracht te komen. De verwachte gelijkmaker viel uiteindelijk en het was Mario Götze die hem voor zijn rekening nam. Gakpo profiteerde van een fout van Ajax en ontfutselde de bal. Veerman kreeg hem in zijn voeten, speelde Götze in en hij rondde piekfijn af. Bijna viel voorsprong ook na een goede steekpass op Doan, maar hij werd op het laatste moment tegengehouden. Na een uur speeltijd kon er nog veel gebeuren.

VAR
Phillipp Mwene kwam in het laatste half uur binnen de lijnen en liet zich gelijk gelden. Ne een combinatie met Doan bracht hij Götze in stelling om te schieten, maar de Amsterdamse verdediging greep in. De vreugde was uiteindelijk voor de bezoekers. Een curieus doelpunt viel nadat de bal over de zijlijn was geweest. De VAR oordeelde echter van niet en Ajax werd de voorsprong toegekend. In de uiterste slotfase gooide PSV alles op alles om de gelijkmaker nogmaals op het scorebord te krijgen, maar het kwam er niet van. In eigen huis ging PSV nipt onderuit tegen Ajax.