PSV verliest en ziet AZ op gelijke hoogte komen

PSV moet in de laatste zeven wedstrijden van het seizoen rekening houden met fikse concurrentie in de strijd om de tweede plaats. In een qua wedstrijdbeeld herkenbare topper verloor PSV met 2-0 van AZ, dat in puntenaantal naast de ploeg van Hoofdcoach Roger Schmidt komt.

Snelle achterstand
Zonder de wegens een spierblessure afwezige Olivier Boscagli keek PSV al vroeg tegen een achterstand aan. In Alkmaar opende Karlsson de score na vijf minuten. De Zweedse vleugelspeler sneed zonder echt aangepakt te worden vanaf de flank naar binnen en klopte Yvon MVogo vervolgens in de korte hoek: 1-0. Al vrij snel daarna had Mario Götze de gelijkmaker op z’n schoen. Samen met onder meer Eran Zahavi en Cody Gakpo zette de aanvallende middenvelder de opbouw van AZ onder druk, kreeg daardoor de bal in de voeten geschoven, maar kon het buitenkansje niet benutten.

Veel missers
Misschien wel gesteund door die afgedwongen fout voetbalde PSV onverstoorbaar volgens de filosofie van Roger Schmidt verder. De ploeg zette de thuisploeg regelmatig vast op de eigen helft en probeerde tussen de linies de creatieve mensen vrij te spelen. Als dat niet lukte vond de ploeg vaak een uitweg bij de backs Philipp Max en Denzel Dumfries. Het leverde een aantal grote kansen op voor de eerder genoemde Gakpo en Götze en zelfs een wegens buitenspel afgekeurde treffer. Op slag van rust verscheen ook Donyell Malen voor doelman Bizot, maar telkens was het resultaat hetzelfde: geen treffer voor PSV.

Zelfde beeld
Het beeld van die eerste helft paste daarmee naadloos in het beeld van eerdere toppers dit seizoen. Na rust veranderde dat jammer genoeg niet voor PSV. De ploeg van Schmidt had het aanvalsspel van AZ wel onder controle, maar kon zelf te weinig afdwingen. Uit één van de spaarzame Alkmaarse uitbraken, profiteerde AZ. Koopmeiners werd twintig minuten voor tijd op de rand van het zestienmeter gebied vrijgespeeld en schoot hard binnen: 2-0.

Gebroken
Daarmee was het verzet van PSV gebroken. Ook invallers Noni Madueke en Yorbe Vertessen konden weinig uitrichten tegen de compacte defensie van AZ. Na dit weekend zijn er in de Eredivisie zoals gezegd nog zeven speelrondes af te werken. De doelstelling voor PSV zal helder zijn: de tweede plaats vasthouden.