PSV toont veerkracht, maar wint niet van sc Heerenveen

PSV heeft in de strijd om de tweede plaats duur puntenverlies geleden. In het Philips Stadion speelde de ploeg met 2-2 gelijk tegen sc Heerenveen, waardoor het gaatje met nummer drie AZ nog maar een punt bedraagt.

Stroef begin
Nadat sc Heerenveen in het eerste kwartier de enige serieuze doelpogingen liet noteren, nam PSV aan de hand van Mario Götze de wedstrijd in handen. De Duitse spelmaker, eerder dit seizoen al trefzeker in Heerenveen, vond vaak de ruimte tussen de dicht op elkaar spelende linies van de Friezen en bood mede-aanvallers Eran Zahavi en Donyell Malen mogelijkheden om de score te openen.

Tegentreffer
Die slaagden daar niet in en hoewel PSV na het openingskwartier een veldoverwicht had, kwam sc Heerenveen na een dik half uur spelen op voorsprong. Middenvelder Halilovic werd onvoldoende de voet dwars gezet en passeerde Yvon Mvogo met een schot van afstand. Ibrahim Sangaré deed hem dat een paar minuten later aan de andere kant bijna na, maar zijn inzet spatte uiteen op de paal.

Drie knotsgekke minuten
Omdat het daarbij bleef, wachtte PSV na rust een flinke uitdaging. In de jacht op een ommekeer greep Roger Schmidt daarom in. Met invallers Noni Madueke, Yorbe Vertessen en Armando Obispo was PSV een stuk trefzekerder, maar stond het na een uur spelen niet op voorsprong en dat was bijzonder. In drie knotsgekke minuten liet Vertessen zijn eerste doelpunt aantekenen (1-1), vuurde Cody Gakpo prachtig raak (2-1) en scoorde De Jong namens Heerenveen de gelijkmaker (2-2).

Kunst en vliegwerk
Met kunst en vliegwerk bleef sc Heerenveen daarna overeind. PSV raakte de paal, het zijnet, doelman Mulder en had misschien wel een penalty verdiend na een handsbal van Van Hecke. In de slotfase promoveerde Malen een voorzet van Jordan Teze nog bijna tot winnende treffer, maar richting het laatste fluitsignaal kwam PSV ook een aantal keer goed weg. PSV blijft daardoor tweede, maar ziet AZ tot op een punt komen. Tegen Willem II, FC Utrecht en PEC Zwolle moet die tweede plaats veiliggesteld worden.