PSV scoort vijf keer en wint van FC Groningen

In de eerste helft leek het een spannend duel te worden, maar PSV herpakte zich goed tegen FC Groningen. In het Philips Stadion werd met 5-2 gewonnen.

Bizarre openingsfase
In de eerste tien minuten werd al vlot de ruimte gezocht in de Groningse verdediging. Het was Cody Gakpo die als eerste die een opening wist te vinden. De aanvaller wist zichzelf knap het zestienmetergebied in te bewegen en haalde snoeihard uit voor de openingsgoal. Doelman Leeuwenburgh was kansloos. Echter duurde het niet lang voor de bezoekers van zich lieten horen. Een Gronings voorzet viel voor de voeten van Ibrahim Sangaré, die niet goed weg kon werken. De bezoekers profiteerden en de gelijkmaker viel. Daarna pakte FC Groningen de leiding. Joël Drommel wist een inzet te keren, maar was kansloos bij de rebound.

Doelpuntenregen
De gelijkmaker hing in de lucht. Eerst controleerde de VAR of PSV recht had op een penalty, maar oordeelde van niet. De mogelijkheden lagen in de standaardsituaties. Na een hoekschop kwam de gelijkmaker via André Ramalho. De verdediger kopte gericht op doel. Mohamed El Hankouri probeerde namens de Groningers weg te werken, maar kopte de inzet in eigen net. Vlak voor de rust ging PSV door het gaatje om de voorsprong in eigen handen te nemen. Na een imposante combinatie kon Gakpo uithalen, maar een Gronings voet blokkeerde ternauwernood het schot. Toch was daar de leiding. Wederom was het de kopkracht van Ramalho waar PSV van profiteerde, weer uit een hoekschop. Met een nipte voorsprong kon er teruggekeerd worden naar de kleedkamers.

VAR
PSV kwam het meest fris uit de kleedkamer. In de eerste minuten van de tweede helft loste de ploeg twee keer een zeer gevaarlijk schot op het doel van Leeuwenburgh. Eerst via Gakpo, daarna via Marco van Ginkel. De vergrote voorsprong was uiteindelijk daar. Een zeer fraaie pass van Gakpo bereikte Eran Zahavi, na een slim overstapje van invaller Yorbe Vertessen. De spits schoof de bal van afstand heerlijk binnen. De VAR maakte de beslissing nog spannend, aangezien werd gedacht dat Vertessen de bal toucheerde en buitenspel veroorzaakte. Dezelfde VAR hield de spanning hoog. Een latere overtreding op Gakpo werd niet beoordeeld als strafschop, na het bekijken van de beelden bleef de beoordeling in stand.

Telt wel
FC Groningen werd brutaler richting het einde van de wedstrijd. De controle lag vooral aan de rood-witte zijde, toch was de ploeg uit het noorden niet zonder gevaar. Zo werd er van dichtbij op doel geschoten uit een vrije trap, maar Drommel pareerde de bal en hield het overzicht. Ook in de slotfase was de VAR nadrukkelijk aanwezig. Invaller Bruma kwam oog-in-oog met Leeuwenburgh en scoorde fraai, maar de videoscheids oordeelde dat de Portugees buitenspel stond. Door het vele ingrijpen van de VAR kwamen er maar liefst zeven extra minuten bij, waarin nog waardige pogingen werden gedaan door Mario Götze en Bruma. Uiteindelijk nam de Portugees toch een doelpunt voor zijn rekening. Na een fraaie loopactie haalde hij genadeloos uit en maakte de vijfde. Deze telde wel. Gelijk daarna volgde het eindsignaal en mag PSV kijken naar negen punten uit drie duels.