PSV scoort drie keer in vijf minuten en wint van PEC Zwolle

4 min

Lang keek PSV tegen een achterstand aan tegen PEC Zwolle, maar na vijf denderende minuten werd de voorsprong teruggenomen en bleven de drie punten in Eindhoven. André Ramalho, Cody Gakpo en Olivier Boscagli zorgde voor de doelpunten van PSV.

Heuvelopwaarts
De hekkensluiter van de Eredivisie was de gast in het Philips Stadion. Vanaf het eerste startsignaal leek PSV snel een dreun uit te gaan delen, na een vlotte loopactie van Noni Madueke. Echter wist hij Eran Zahavi niet te bereiken voor de afronding. Het werd PEC Zwolle die de eerste klap gaf na een vlotte omschakeling, waar de 0-1 werd gescoord. Een achterstand binnen drie minuten. Het was bijna Zahavi die de eer terugbracht. Na een slimme bal van Marco van Ginkel kon de spits uithalen, maar schoot mis. Later was het een goede diepe bal van Phillipp Mwene op Mario Götze die voor een grote kans zorgde, maar de scrimmage leverde geen doelpunt op. Wel was het duidelijk dat PSV alles op alles aan het zetten was om de nodige doelpunten te maken.

Niet te passeren
De PSV’ers leverden het nodige werk om de situatie te veranderen. Onder andere via vlotte dribbels van Madueke, scherpe passes van Van Ginkel en Götze en een schot tegen de lat van Zahavi. Het was wachten op de gelijkmaker. Ook pogingen van afstand van Van Ginkel, Madueke, Ibrahim Sangaré en Cody Gakpo brachten niet het gewenste resultaat. De muur die PEC Zwolle had opgebouwd bleek niet onmogelijk om doorheen te breken, maar makkelijk was het ook niet. Madueke sneed met zeer fraaie bewegingen door de achterste linie heen, maar tot een schot kwam hij niet. Op slag van rust schoot Olivier Boscagli nog hard op doel en nam Philipp Max de rebound voor zijn rekening, maar de doelman Lamprou werd niet gepasseerd. De Zwolse keeper werd stevig onder vuur genomen, onder andere door een felle kopbal van Van Ginkel, maar was niet te passeren.

Opgave
Zo stond PSV een zware opgave te wachten in de tweede helft. Twee doelpunten was de minimale eis. Gakpo was de eerste die een poging deed, met een fel schot in het zijnet. Ook Sangaré, die de laatste weken wel vaker de score opent, deed een acrobatische poging. Carlos Vinícius kwam in het veld voor Zahavi en zocht gelijk naar zijn eerste goal in het rood-wit. Uit een hoekschop werd hij bediend op het hoofd maar zijn poging ging over het doel. Invaller Yorbe Vertessen deed een schot op doel, maar zijn inzet viel in de handen van Lamprou. Als extra aanvallende impuls kwam Bruma nog in het veld, om hopelijk iets te forceren.

Lawine
De Zwolse muur was nog altijd in stand in het laatste kwartier. Met man en macht werd gezocht naar een manier om die te doorbreken. Even leek de hoop te zijn verloren, en toen kwam het moment waar het hele Philips Stadion op zat te wachten. Gakpo leverde een perfecte voorzet op het hoofd van André Ramalho die de langverwachte gelijkmaker in de touwen kopte. De eerste sneeuwvlok viel en de lawine volgde, want binnen vijf minuten lagen ook het tweede en derde doelpunt van PSV erin. Eerst door Gakpo die goed positie zocht, een fraaie pass kreeg van Vertessen en koeltjes afrondde. Daarna was het Boscagli met misschien wel de mooiste, nadat hij een vrije trap snoeihard achter Lamprou in de kruising schoot. Wat lang leek op puntverlies werd een fenomenale comeback die drie punten opleverde.