PSV opent Europa League-groepsfase met gelijkspel

Artikel
PSV opent Europa League-groepsfase met gelijkspel

In het Philips Stadion kwam PSV niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Real Sociedad. Er waren machtige momenten van de ploeg maar niet genoeg om de overwinning te pakken.

Hoge druk, veel kansen
Vanaf de eerste balverovering weigerde PSV los te laten. Een vlot combinerend team had de ogen gericht op het openingsdoelpunt. De ploeg zette vanaf de eerste seconde hoge druk. Waardoor de Baskische tegenstander regelmatig zelf de bal verspeelde. Mede daardoor kwam de eerste kans voor Eran Zahavi die van afstand een waardige poging deed, maar op doelman Remiro stuitte. Aan de bal hield PSV de overmacht, maar de compacte verdediging van Real Sociedad was niet eenvoudig om doorheen te breken. Het eerste wapenfeit van de Basken kwam via oud-Eredivisionist Alexander Isak die veel ruimte vond. André Ramalho hield echter het overzicht en stopte de spits voordat hij gevaarlijk kon worden. 

Opgevoerde spanning
Het gros van de kansen kwam van de thuisploeg. Onder meer via Mario Götze en Noni Madueke. Beiden deden een waardige poging richting het Spaanse doel, maar zonder resultaat. Een kans van Real Sociedad voerde de spanning op, een vlammend schot van de bezoekers ketste van de lat af. De eerste treffer kwam uiteindelijk voor Götze. Een listige voorzet van Madueke was moeilijk af te stoppen, waardoor de Duitser binnen kon tikken. Echter was het feest van korte duur. Real Sociedad gaf gelijk een weerwoord door zelf ook te scoren uit de rebound. Dat deed de strijdlust echter niet verminderen. Binnen enkele minuten deed Marco van Ginkel een waardige poging om de voorsprong terug te pakken, maar het schot was houdbaar voor Remiro. Het waren de bezoekers die uiteindelijk aansluiting vonden. Een lage voorzet werd binnengelopen voor de 1-2. Met een achterstand klonk het rustsignaal. 

Debuut Vinícius
PSV kwam de kleedkamer uit met wat goed te maken en dat was af te lezen aan het spel. Het vuur werd geopend op het doel van de tegenstander. Na verschillende combinaties en gevaarlijke momenten wist Gakpo de trekker over te halen. De aanvaller werd in stelling gebracht door een uitstekende pass van Götze en schoot koelbloedig binnen. De gelijke stand kwam terug op het bord en het voetbalgevecht ging door. Uit een hoekschop werd nog een poging gedaan door Armando Obispo die net in de handen viel van Remiro. Met nog een half uur op de klok kwam de eerste tactische wijziging bij PSV, waaronder het debuut van Carlos Vinícius. De Braziliaan maakte zijn eerste minuten voor de club en kon op jacht naar een debuutgoal.

Zelfvertrouwen
In het laatste kwartier werd extra zelfvertrouwen gevonden in de jacht op de voorsprong. Het zestienmetergebied van Real Sociedad werd veelvuldig opgezocht. Met Vinícius werd kopkracht ingebracht waar Jordan Teze van probeerde te profiteren met hoge voorzetten. Het was de rechtsback uiteindelijk die uit het niets een grote kans kreeg na een voorzet van Gakpo, maar het schot was te moeilijk om binnen te krijgen. De macht kwam in Eindhovense handen. Bal na bal werd richting het Spaanse doel gebracht. Een afstandsschot van Teze kwam nog dichtbij de beslissing maar het mocht niet baten. Real Sociedad had nog één gevaarlijk moment uit een counter, maar een hele knappe redding van Joël Drommel hield het doel leeg. Ondanks de overmacht moet PSV genoegen nemen met een punt in de eerste wedstrijd van de UEFA Europa League-groepsfase.