PSV klopt RKC en maakt zich op voor cruciale week

PSV klopt RKC en maakt zich op voor cruciale week
3 min
PSV1

Met een Europese wedstrijd nog in de benen kreeg PSV zondagmiddag bezoek van provinciegenoot RKC Waalwijk. PSV moet winnen om in het spoor te blijven van de titelconcurrent. Een aanvallend PSV liet dan ook niets aan de verbeelding en pakte de volle buit in speelronde 29.

Bruma gevaarlijk
In de volle zon, voor gevulde tribunes en onder een luid applaus betrad PSV het veld van het Philips Stadion. Vlak daarvoor maakte oud-keeper Heurelho Gomes een ererondje nadat hij tot clubambassadeur was benoemd. Een sterk gewijzigd basiselftal mocht het gaan opnemen tegen laagvlieger RKC Waalwijk. Binnen één minuut was er al een enorme kans voor PSV. Bruma schoot, na een bal op maat van Carlos Vinícius, net voorlangs. Even later kreeg de Portugees het publiek op de banken toen hij zich met prachtig combinatievoetbal en een goed schot weer liet zien. Achterin gaf de formatie van Hoofdcoach Roger Schmidt niets weg. Het enige schot van de bezoekers kwam vanaf de middellijn, maar ging meters naast.

Openingstreffer
PSV heeft al sinds 2014 niet meer van RKC Waalwijk verloren en leek niet van plan daar nu verandering in te laten komen. Met een geweldige voorzet bracht Jordan Teze teamgenoot Bruma in stelling om de openingstreffer tegen de touwen te werken, maar doelman Etienne Vaessen kon zijn inzet keren. Toch zat de openingstreffer er al even aan te komen. In de 38e minuut liet de Joey Veerman Vaessen kansloos achter toen hij de bal soeverein in de kruising schoot. Na het bevrijdende doelpunt speelde de root-witten het rustig uit tot scheidsrechter Jeroen Dieperink floot voor de rust.

Voorsprong vergroot
Het geluid van tromgeroffel galmde weer door het stadion toen de spelers terug het veld opkwamen. PSV was in de eerste helft nauwelijks in gevaar geweest en begon dan ook ontspannen aan de tweede helft. Met een belangrijke Europees duel in het verschiet was dat ook het gewenste scenario. De situatie werd nog beter toen Teze, op aangeven van Vinícius, de voorsprong vergrootte. Het was de eerste treffer in de hoofdmacht voor de rechtsback uit eigen jeugd. Een paar minuten later had Bruma het weer eens op een heupen gekregen toen hij zijn directe tegenstander voorbijsnelde. Hij passeerde nog een man, maar de voorzet die erop volgde strandde op het hoofd van een RKC’er.

Uitgespeeld
PSV was de hele middag nog niet in gevaar geweest en zou dat ook niet meer echt komen. Toch was RKC Waalwijk dichtbij een aansluittingstreffer, maar nadat Yvon Mvogo al gepasseerd was, floot de scheids voor buitenspel. Het zou het laatste wapenfeit zijn van de bezoekers, die vanaf dat moment vooral achter de bal aan moesten lopen. Kansen kwamen er nog voor Cody Gakpo en Noni Madueke, die beiden in de tweede helft waren ingevallen. Ook Fredrik Oppegård was pas later binnen de lijnen gekomen. De linksback van Jong PSV mocht nog een dik kwartier zijn kunsten vertonen. PSV kan zich klaar gaan maken voor een belangrijke week waarin het aantreed in zowel de Conference League als de finale van de KNVB Beker.