PSV in tweede ‘januaritopper’ onderuit tegen AZ

De eerste thuiswedstrijd van het kalenderjaar eindigt voor PSV in een nederlaag. In vergelijking met Ajax-uit keek de ploeg van Roger Schmidt nu zelf tegen een 0-2 achterstand aan. De aansluitingstreffer viel, maar AZ gooide in de slotfase roet in het eten voor PSV.

Schaakspel
Voor het eerst in bijna acht jaar tijd begon PSV aan een competitieduel zonder Jorrit Hendrix als officieel selectielid. In de Matchday Show van PSV nam hij voorafgaand aan de tweede topper in drie dagen tijd afscheid van de club. Al snel waren de intenties van beide ploegen zichtbaar. Zowel PSV als AZ probeerde vooruit druk te geven om zo de opbouw van elkaar te ontwrichten en een voetballend overwicht te creëren. Dit resulteerde in een tactisch schaakspel, waarin grote kansen bespaard bleven.

Dubbelslag
Vrijwel uit het niets pakte de Alkmaarse formatie op het halfuur toch de voorsprong. De doorgekomen Myron Boadu werd door Yvon Mvogo in het zestienmetergebied gevloerd, waardoor arbiter Gözübüyük niets anders kon doen dan naar de stip wijzen. Teun Koopmeiners liet het cadeautje niet onbenut. AZ pakte vervolgens het initiatief in de wedstrijd en nog voor rust verdubbelden de bezoekers de voorsprong. Met een subtiele voetbeweging promoveerde dezelfde Koopmeiners een hoekschop tot doelpunt en verraste daarmee de gehele PSV-defensie.

Veldoverwicht wordt beloond
Een opportunistisch PSV kwam in de tweede helft uit de kleedkamer. AZ zakte - in tegenstelling tot de eerste helft - terug op eigen helft en loerde op de counter. PSV bepaalde, dirigeerde, maar een doelpunt bleef nog uit. Dat veranderde toen Philipp Max na een uur voor een vrije trap mocht aanleggen. Met uiterste precisie krulde de Duitser de bal over de muur in de korte hoek, ver buiten bereik van de AZ-goalie.

Beslissing
PSV drong het laatste kwartier nadrukkelijk aan op zoek naar de gelijkmaker. Een bijzonder lichtpunt daarin was de terugkeer van Marco van Ginkel, die na bijna duizend dagen blessureleed weer binnen de lijnen stond. In plaats van de gelijkmaker, viel de 1-3 aan het eind van het duel aan de overkant. Dat betekent dat de tweede competitienederlaag van dit seizoen een feit is.