PSV houdt hoopt: 2016 biedt houvast

PSV houdt hoopt: 2016 biedt houvast
2 min

Na tweeënhalve week zonder eredivisievoetbal raast Koning Voetbal zondag weer over de Nederlandse velden. PSV hervat de titelstrijd met een uitwedstrijd bij AZ, Ajax neemt het thuis op tegen FC Utrecht. De apotheose van het seizoen vindt drie dagen later plaats als PSV Heracles Almelo ontvangt en Ajax op bezoek gaat bij De Graafschap.

Hoe zat het ook alweer?
Ajax en PSV staan allebei op 80 punten bij het ingaan van de voorlaatste speelronde, waardoor de strijd om het landskampioenschap op de laatste speeldag beslist wordt. Ajax heeft een voorsprong van +10 op PSV wat betreft doelsaldo (+81 om +71).

Herhaalt de geschiedenis zich?
Het lijkt een beetje op de ontknoping van seizoen 2015-2016. Toen stonden Ajax en PSV allebei op 78 punten met nog twee duels te gaan, maar had een Ajax een voorsprong van +6 wat betreft doelsaldo. In de voorlaatste speelronde won Ajax met 4-0 in eigen huis van FC Twente en PSV 'slechts' met 6-2 van nummer 18 SC Cambuur, waardoor het verschil in doelsaldo gelijk bleef. Op de laatste speeldag verspeelde Ajax uiteindelijk de titel door een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap. PSV won met 3-1 bij PEC Zwolle.

‘Lentepauze’
PSV speelt zondag zijn eerste officiële duel in zeventien dagen, sinds de 0-3 overwinning op bezoek bij Willem II op 25 april. In die tijdsspanne speelde Ajax drie duels: beide halve finale duels met Tottenham Hotspur in de Champions League en de 4-0 gewonnen bekerfinale tegen Willem II. PSV oefende tussendoor nog wel. Vorige week vrijdag werd er met 0-5 gewonnen bij Vitesse.

Dubieus record in zicht
Zowel PSV als Ajax kan dit seizoen dus nog op 86 punten uitkomen. Omgerekend naar het driepuntensysteem is het nog nooit gebeurd dat een club met zoveel punten geen kampioen werd. Ajax (in 2010) en Feyenoord (in 1973) werden met 85 punten tweede, tot dusver het record voor meeste punten zonder kampioen te worden.