PSV herpakt zich en neemt drie punten mee naar Eindhoven

4 min

Nadat in Israël de volgende ronde werd gehaald van de Conference League, stond zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam op de planning. Het werd een wedstrijd met twee compleet verschillende gezichten. Maar na een goede tweede helft nam PSV terecht de drie punten mee naar Eindhoven.

Zahavi kansrijk
Iets meer dan een jaar geleden werd het op het besneeuwde veld van het lege Kasteel 5-3 voor PSV. Vandaag had die sneeuw plaats gemaakt voor een helderblauwe lucht en een goed gevuld uitvak. Onder de vocale begeleiding van de meegereisde fans en het Spartaanse clublied floot scheidsrechter Jeroen Manschot, voor de aftrap. De thuisploeg zocht, in de beginfase, naar ruimte op de flanken, maar de defensie van PSV was ondoordringbaar. Aan de andere kant is het Eran Zahavi die het eerste schot van de wedstrijd lost. Vijf minuten later was de spits wederom kansrijk, maar keeper Maduka Okoye keerde zijn inzet. Sparta Rotterdam loerde ondertussen op de tegenaanval, maar komt nauwelijks meer over de middellijn.

Fysiek vervolg
Met krap een half uur op de klok kreeg PSV een vrije trap in een kansrijke positie. Olivier Boscagli kon met zijn schot de Spartaanse keeper aan het werk zetten, maar die voerde zijn taak goed uit. Daarna was het Sparta dat, tegen de verhoudingen in, de brilstand van het scorebord haalde. De wedstrijd had een wat rommelig vervolg. Het werd een stuk fysieker en dus lag het spel regelmatig stil. PSV kon hierdoor even niet meer in het ritme komen waar het daarvoor zolang in zat. Richting het einde van de eerste helft werd het desondanks weer gevaarlijk met een aantal voorzetten. Mario Götze leek de bal zelfs voor het inschieten te hebben, na crosspass van Noni Madueke. De bal stuiterde echter net voor zijn voeten op waardoor zijn schot over vloog.

Nieuw momentum
Met Ritsu Doan voor Yorbe Vertessen trapte PSV de tweede helft af. Voor de neuzen van de fanatieke uitsupporters stond het doel van Okoye, de plek waar het de komende 45 minuten moest gaan gebeuren. Toch was het in de beginfase de thuisploeg die gevaarlijk werd. Dat momentum keerde om toen Spartaan Arno Verschuren in de 51e minuut rood pakte nadat hij met een bijzondere tackle Eran Zahavi tegen de vlakte werkte. PSV kreeg de wedstrijd weer helemaal onder controle en moest het combinatiespel rond de zestien alleen nog omzetten tot doelpunten. Dat devies had Mauro Júnior ter harte genomen toen hij in de 60e minuut verwoestend uithaalde op de rand van het strafschopgebied. Het uitvak barste in vreugde uit en zou nog lang de naam van de Braziliaan scanderen. PSV had de wedstrijd weer helemaal in eigen hand.

Storm in Het Kasteel
De ploeg van Hoofdcoach Roger Schmidt liet Het Kasteel stormen onder een heldere hemel. Een storm die de thuisploeg niet kon bedwingen. Na meerdere kansen was het invaller Doan die een afvallende bal claimde en tegen de touwen schoot. En zo had PSV de achterstand van de eerste helft in nog geen half uur helemaal omgedraaid. Het wist telkens de vrije man te vinden en kwam lang geen moment meer in gevaar. In de eindfase van de wedstrijd zal iedere PSV'er nog even zijn adem hebben ingehouden bij een kopbal voor de Rotterdammers, maar Drommel zou in het tweede bedrijf geen doelpunt meer incasseren.