PSV gaat voor 22e winterkampioenschap en 10 op een rij tegen AZ

PSV gaat voor 22e winterkampioenschap en 10 op een rij tegen AZ
2 min

Het Philips Stadion is zaterdagavond voor het laatst dit kalenderjaar het toneel van een wedstrijd van PSV. In eigen huis gaan de mannen van Mark van Bommel op zoek naar de zestiende competitiezege. Bij winst is PSV winterkampioen. Statistiekenbureau Gracenote zocht het een en ander uit over de confrontatie met de Alkmaarders.

22
PSV kan voor de 22e maal winterkampioen (koppositie op 31 december) worden. Concurrent Ajax werd dit tot nu toe net als PSV 21 maal. PSV won de landstitel in 15 van de 21 voorgaande seizoenen waarin de club het kalenderjaar afsloot als koploper (incl. 2004-2005 toen PSV en AZ samen winterkampioen waren).

39
PSV is al 39 thuiswedstrijden op rij in de Eredivisie ongeslagen. Dat is de langste serie van een club in deze eeuw. PSV verloor op 18 september 2016 voor het laatst thuis, 0-1 tegen Feyenoord.

58
In geen enkel stadion in Nederland vielen in 2018 méér eredivisiegoals dan in het Philips Stadion (58).

De Jong gaat voor 7
Luuk de Jong kan de eerste PSV'er worden sinds Ruud van Nistelrooy die in 7 opeenvolgende thuiswedstrijden in de Eredivisie scoort. Van Nistelrooy maakte in februari-augustus 1999 in 8 thuisduels op rij een goal.

Pereiro speelt graag tegen AZ
Gastón Pereiro was in zijn laatste 3 eredivisieduels met AZ telkens trefzeker (en in 4 van laatste 5 duels). Van zijn laatste 6 schoten op doel tegen AZ belandden er 4 in het net.

10 op een rij
PSV won in de Eredivisie zijn laatste 9 thuisduels met AZ en is al 11 thuisduels ongeslagen (W9-G2-V0). De laatste keer dat AZ uit bij PSV een eredivisieduel won, was op 3 februari 2007 (2-3). Jefferson Farfán en Phillip Cocu scoorden voor PSV. Moussa Dembélé, Julian Jenner en Danny Koevermans maakten de doelpunten namens AZ.

Reeks van lange duur
PSV heeft op dit moment alleen tegen Vitesse (10) en FC Utrecht (11) een langere reeks overwinningen in de Eredivisie dan tegen AZ (9).