PSV boekt kleine zege op Sparta Rotterdam

Een flink gewijzigd PSV heeft zondagavond een kleine zege op Sparta Rotterdam geboekt. Invaller Donyell Malen hielp de ploeg tien minuten voor tijd aan de enige goal van de wedstrijd: 1-0.

Nieuw team
Hoofdcoach Roger Schmidt koos tegen Sparta voor een zo goed als nieuw team. In vergelijking met de wedstrijden tegen FC Twente en PAOK stonden er liefst acht andere PSV’ers aan de aftrap. Zo heel onlogisch was het dan ook niet dat het ‘nieuwe’ team zichtbaar aan elkaar moest wennen. Na een minuut of tien spelen ontsnapte PSV aan een achterstand. Aanvaller Thy kon makkelijk om de enthousiast uitstormende Lars Unnerstall heen, maar slaagde er niet in om de bal van een meter of dertig in een leeg doel te plaatsen.

Worstelend
Volgens Schmidt waren alle wijzigingen noodzakelijk gezien het moordende programma dat zijn ploeg deze maand te wachten staat. Tot en met 22 december speelt PSV nog zeven keer en een aantal ‘vaste waarden’ zit fysiek gezien tegen de limiet aan. Hun vervangers worstelden echter met Sparta, dat zich terugtrok de ruimtes klein hield en loerde op een tegenaanval. Die spelopvatting zorgde ervoor dat PSV voor rust geen gevaar wist te stichten.

Invallers
Na tien minuten in de tweede helft schroefde PSV het tempo op. Doelman Okoye werd aan het werk gezet door Eran Zahavi en Adrian Fein. Met name de poging van laatstgenoemde verdient een vermelding. De Duitser zocht subtiel de verre kruising, maar zag Okoye nog net een handje achter zijn inzet krijgen. Direct daarna bracht Schmidt Donyell Malen, Noni Madueke en Cody Gakpo, die niet fit genoeg waren om te starten.

Malen goud waard
Uitgerekend één van hen hielp PSV uiteindelijk aan een voorsprong. Twaalf minuten voor tijd mocht Malen aanleggen voor een strafschop nadat Nick Viergever ten val werd gebracht. De aanvaller miste in eerste instantie nog, maar schoot de rebound tegen de touwen: 1-0. Kort voor tijd was Sparta nog heel dicht bij de gelijkmaker. Tot opluchting van de PSV’ers schoot invaller Gravenberch van dichtbij hard over.

Door de 1-0 zege steeg PSV zondag naar de derde plaats in de Eredivisie (23 punten). De ploeg staat nog altijd vier punten achter koploper Ajax en heeft twee punten minder dan Vitesse.