Profiel: Guus Hiddink

Artikel
Profiel: Guus Hiddink

In de zomer van 1987 is er geen enkele reden om aan te nemen dat PSV negen maanden later de aller rootste prijs in de clubhistorie naar Eindhoven zal halen. De club likt zijn wonden na een ‘rampseizoen’, waarin ondanks een nieuwe landstitel veel tumult ontstond.

De breuk met technisch manager Hans Kraay, de mislukte transfer van Frank Rijkaard en het ongewilde afscheid van Ruud Gullit sluiten aan bij een wat negatieve tendens, die het Nederlands voetbal kenmerkt. Vandalisme, gestaakte wedstrijden en teruglopende supportersaantallen ontlokken Kees Ploegsma in 1987 de uitspraak: “Seizoenen als deze zijn de doodsteek voor het voetbal.”

PSV richt de pijlen op bondscoach Rinus Michels. Hij moet de trainer worden die voor overwintering in Europa moet zorgen. Michels wordt aan zijn contract gehouden en daarom maakt Ploegsma zich hard voor de onervaren Guus Hiddink, die het voorgaande seizoen succesvol heeft afgesloten. Uiteindelijk besluit de club het dan toch maar te proberen met de voormalige assistent-trainer, die vlak voor het begin van de competitie ondersteuning krijgt van Hans Dorjee.

Na een dramatische voorbereiding ziet de toekomst er niet best uit voor PSV. Maar omzettingen van Hiddink in de oefenwedstrijd tegen KV Mechelen maken van PSV een geoliede machine. Als zes dagen later de competitie begint heeft PSV een ander gezicht gekregen. Met opwindend voetbal wordt FC Den Bosch met 6-1 van het veld geveegd en een week later wordt FC Utrecht vernederd met 9-0. Vervolgens frustreerde de ploeg ook Europa Cup 2-winnaar Ajax (4-2). PSV blijkt te zijn begonnen aan een unieke reeks wedstrijden. De klasse van PSV wordt niet alleen vertaald in productiviteit, maar de ploeg kan ook puur op resultaat spelen en wedstrijden ‘vermoorden’ als dat nodig is. Een eigenschap die vrijwel elk team van Hiddink bezit.

Dat blijkt vooral in Europa. Nadat PSV tegen Galatasaray aan een vroegtijdige uitschakeling is ontsnapt en vrij eenvoudig langs Rapid Wien glijdt volgen er vijf wedstrijden waarin PSV zonder overwinningen naar Europese roem snelt. Tegen Bordeaux, Real Madrid en Benfica (1-1, 0-0, 1-1, 0-0, 0-0) heeft PSV zelfs aan twee goals genoeg om in Stuttgart via strafschoppen de Europa Cup te bemachtigen.

De grote kracht van dit team komt van de hand van Hiddink. De voormalige gymleraar, die vroeger werkte met moeilijk opvoedbare kinderen, heeft van PSV een ijzersterk collectief gemaakt, waarin individuele klasse ondergeschikt wordt gemaakt aan het teambelang. Hiddink verovert wereldfaam. Sinds die memorabele avond in Stuttgart is hij decennialang één van de meest begeerde trainers ter wereld. Voor PSV is hij één van de grootste trainers aller tijden.