Ploegen in vorm treffen elkaar voor topper

Ploegen in vorm treffen elkaar voor topper
4 min

Dit weekend is het Super Sunday met de kraker tussen PSV en Feyenoord op het programma. Beide ploegen zijn na een stroeve periode weer helemaal in vorm. PSV won de laatste drie duels, terwijl Feyenoord al twaalf wedstrijden ongeslagen is. Lees hier de belangrijkste feiten en weetjes richting dat duel.

Ongeslagen onder Advocaat
De ongeslagen status begon toen Dick Advocaat aan het roer kwam bij Feyenoord. De ervaren trainer was eerder twee periodes hoofdcoach bij PSV. Tussen 1995 en 1998 werd Advocaat één keer landskampioen met PSV. Huidig interim-trainer Ernest Faber was toen een van de spelers in zijn selectie. In het seizoen 2012-2013 was hij opnieuw trainer van PSV. Toen werkte Faber, als assistent-trainer, ook samen met Advocaat. Ondanks het winnen van de Johan Cruijff Schaal en maar liefst 103 doelpunten in de Eredivisie, eindigde de ploeg dat seizoen als tweede.

In 2012 werkte Ernest Faber als assistent-trainer samen bij PSV met Dick Advocaat In 2012 werkte Ernest Faber als assistent-trainer samen bij PSV met Dick Advocaat

Opmars
Ook PSV is aan een opmars begonnen. De ploeg won de laatste drie wedstrijden en staat nog maar één punt achter Feyenoord, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft. Daarnaast is PSV bijzonder effectief in slotfases van wedstrijden. Vaak is dat een beslissende goal gebleken waardoor al meerdere keren een gelijkspel of overwinning uit het vuur gesleept werd. De ploeg scoorde dit seizoen zestien keer in het laatste kwartier. Dat is het meest van alle ploegen in de Eredivisie. FC Utrecht volgt met veertien goals in de laatste vijftien minuten. Vorig seizoen was PSV ook vaak trefzeker in de slotfase. In heel het seizoen scoorde de ploeg toen 31 keer in de laatste vijftien minuten en ook het seizoen daarvoor eindigde PSV bovenaan op dat gebied.

Afellay     
Ibrahim Afellay heeft mooie herinneringen aan tegenstander Feyenoord. Als 19-jarige scoorde hij zijn eerste doelpunten in het shirt van PSV tegen de Rotterdammers. Op 15 mei 2005 werd het een gedenkwaardig duel waarin Afellay het openingsdoelpunt scoorde en voor het slotakkoord zorgde in een 4-2 overwinning. Ook gaf hij een assist op Mark van Bommel.

Bekijk hieronder de samenvatting van PSV - Feyenoord van 15 mei 2005

Laatste thuisnederlaag
De laatste keer dat Feyenoord wist te winnen in Eindhoven was op 18 september 2016. Het werd toen 0-1 door een doelpunt van Eric Botteghin. In dat seizoen ging PSV ook in de uitwedstrijd onderuit. In De Kuip eindigde dat duel in 2-1.

Vorig seizoen
De ontmoeting in het Philips Stadion eindigde vorig seizoen in 1-1. Ondanks een rode kaart voor Feyenoord-verdediger Sven van Beek, kwamen de Rotterdammers wel op voorsprong door Nicolai Jorgensen. Twee minuten later bracht Hirving Lozano PSV op gelijke hoogte.

Twee keer Lammers
Sam Lammers kan de tweede speler worden die dit seizoen drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden een strafschop benut. AZ-speler Teun Koopmeiners lukte dat in september al eens. Daarbij kan hij de eerste PSV’er worden die dit jaar minimaal drie duels op rij scoort. De enige PSV-speler die in 2019 minimaal drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden een doelpunt maakte, was Luuk de Jong. Hij was in 2019 tussen maart en april zes wedstrijden op rij trefzeker.

Sam Lammers benutte vorige week tegen Vitesse zijn tweede strafschop op rij Sam Lammers benutte vorige week tegen Vitesse zijn tweede strafschop op rij

Meest waardevolle speler Gakpo
Twee jaar geleden debuteerde Cody Gakpo voor PSV in een duel met Feyenoord. Op 25 februari 2018 eindigde die ontmoeting in een 1-3 overwinning voor PSV. Nadat Santiago Arias de score opende, verdubbelde Steven Bergwijn de voorsprong. Na rust bracht Tonny Vilhena de Rotterdammers terug in de wedstrijd, maar het slotakkoord was voor Gaston Pereiro. Gakpo verving Bergwijn in de slotfase.

Net als Lammers heeft Gakpo twee wedstrijden achter elkaar gescoord. De aanvaller geldt momenteel als meest waardevolle speler bij PSV na Donyell Malen. Met zes doelpunten en zes assists staat hij veertiende op dat lijstje. Feyenoord-speler Steven Berghuis is na Dusan Tadic de meest waardevolle speler van de Eredivisie. Hij scoorde veertien keer en leverde zeven assists af.

Historische overwinning
Op 24 oktober 2010 boekte PSV een historische overwinning op Feyenoord. In het Philips Stadion werd het 10-0. Dat betekende voor Feyenoord de grootste Eredivisie-nederlaag uit de clubhistorie. Jonathan Reis scoorde drie keer en Balasz Dzsudzsak en Jeremain Lens waren tweemaal trefzeker. De overige doelpunten werden gemaakt door Ola Toivonen, Orlando Engelaar en een eigen goal van Bruno Martins Indi.

PSV - Feyenoord staat onder leiding van Dennis Higler en is zondag om 14.30 uur live te zien op FOX Sports 2