Playing for Success hielp al drieduizend kinderen

Artikel
Playing for Success hielp al drieduizend kinderen

“Wij hebben al drieduizend kinderen geholpen”, zegt Berbe Jonkheer over Playing for Success Eindhoven. Het project bestaat dit jaar tien jaar en het Philips Stadion was één van de eerste locaties in Nederland waar een leercentrum werd gevestigd. Om dat te vieren organiseert Playing for Success Eindhoven een speciaal festival.

Berbe Jonkheer is centrummanager en docent bij Playing for Success Eindhoven en begeleidt kinderen die meedoen aan het programma. Zij vertelt waar het project oorspronkelijk vandaan komt. “In Engeland zijn we met verschillende partijen, waaronder SKPO, SALTO, Lumens en PSV die nu het stichtingsbestuur vormen, gaan kijken bij een voetbalclub waar het project al draaide. Daar zagen wij dat het project een combinatie was tussen welzijn, onderwijs en topsport. Dat idee hebben wij naar Nederland gehaald en zijn toen gestart in Eindhoven en Zwolle. Vandaar ook dat de projectnaam in het Engels is”, zegt ze lachend. 

Jonkheer legt uit wat voor project Playing for Success is. “Bij ons komen kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken op sociaal emotioneel gebied, bijvoorbeeld voor het vergroten van zelfvertrouwen. Leraren van scholen geven de kinderen op en deze gaan dan twaalf weken na schooltijd bij ons aan de slag om hier aan te werken. Dat gebeurt op WOW-locaties, zoals het Philips Stadion en het Parktheater. Dat zijn voor kinderen stimulerende leeromgevingen. Ze doen bijvoorbeeld activiteiten in ons leercentrum in het stadion, maar ook in het PSV Museum en de kleedkamer.”

Individuele aandacht kind
Wanneer de kinderen in het Philips Stadion zijn, krijgen zij individuele aandacht. “Daar ligt ook de essentie voor ons, dat ieder kind zich gehoord en gezien voelt. Vandaar dat we met een kleiner groepje van ongeveer vijftien kinderen werken Onder begeleiding van een vaste docent en stagiaires als coach. Die visie was er tien jaar geleden al en nog steeds staat de één-op-één aandacht centraal”, vertelt Jonkheer die zelf al een paar jaar werkzaam is bij Playing for Success Eindhoven. “Toch zijn er ook dingen veranderd in die tien jaar dat we bestaan. Vooral op ICT-gebied is dat het geval. De kinderen werken nu bijvoorbeeld in een digitale leeromgeving. In het verleden werkten wij nog met werkboekjes. Maar je moet meegaan met de tijd”, vervolgt Jonkheer.

Naast dat kinderen individueel aan de slag gaan, is het ook mogelijk om als klas mee te doen. Jonkheer vertelt hoe dat werkt. “Soms loopt het in een klas niet zo lekker in de omgang met elkaar. Onder schooltijd komt de klas naar het leercentrum en wij proberen dan een positiever klimaat te creëren.”

Festival
In de loop der jaren hebben al zo’n drieduizend kinderen meegedaan aan Playing for Success. Het leek de locatie Eindhoven dan ook leuk om een festival te organiseren om het jubileum te vieren. “We hebben inmiddels vele kinderen geholpen. Het leek ons een mooi idee om een festival te houden voor alle (oud)leerlingen. Zo hebben we ook al een aanmelding van een leerling die deelnam in 2009”, zegt Jonkheer enthousiast.

Op het festival zullen er diverse activiteiten plaatsvinden. Zo kan je meten hoe hard je schiet, is er een pannaveldje aanwezig en worden er diverse creatieve workshops aangeboden. De dag wordt afgesloten met een borrel voor de oud-medewerkers en samenwerkingspartners.

Voor meer informatie ga je naar https://www.playingforsuccess.nl/