Overzicht | Deze negentien (oud-)PSV’ers gaan naar het WK

Overzicht | Deze negentien (oud-)PSV’ers gaan naar het WK
4 min
PSV1

Dit weekend begint het WK voetbal in Qatar. Het Nederlands elftal begint maandag aan de jacht op de wereldtitel met een wedstrijd tegen Senegal. Bij die selectie drie PSV’ers. In totaal doen er negentien (oud-)PSV’ers mee aan het WK. Een overzicht.

Vier rood-witte Mexicanen
Érick Gutiérrez heeft zijn plekje in het Mexicaanse elftal afgedwongen en reist mee naar Qatar. De PSV’er kwam dit seizoen bijna iedere wedstrijd in actie in de Eredivisie en is daar goud waar gebleken. Ook oud-PSV’ers Hirving Lozano (Napoli), Héctor Moreno (CF Monterrey) en Andrés Guardado (Real Betis) zijn opgenomen in de WK-selectie. Mexico komt uit in groep C met de tegenstanders Argentinië, Saudi-Arabië en Polen.

Weltmeister Götze terug…
Voormalig PSV-speler Mario Götze is voor het eerst sinds 2017 weer opgenomen in de selectie van ‘die Mannschaft’. De Duitse voetbalfans dragen Götze een warm hart toe na zijn winnende goal op het WK van 2014. Na het zijn van een sleutelspeler voor PSV, is Götze nu een belangrijke pion op het middenveld van Eintracht Frankfurt in zowel de Bundesliga als de Champions League.

…ook Doan naar Qatar
Net als Götze vertrok Ritsu Doan deze zomer naar de Bundesliga en ook de Japanner reist naar Qatar. De aanvallende middenvelder verruilde PSV afgelopen transferperiode voor Freiburg waarmee hij op de tweede plaats in de Bundesliga staat. Doan trof vorig seizoen bij PSV elf keer het doel. Kan hij dit op het WK in Qatar ook laten zien? Japan zit samen met Duitsland in groep E met verder nog Spanje en Costa Rica.

Ruiz reist met Costa Rica naar Qatar
Over Costa Rica gesproken: Bryan Ruiz is opnieuw opgenomen in de WK-selectie van het Midden-Amerikaanse land. De middenvelder komt momenteel uit voor Alajuelense. Acht jaar geleden kwam hij op huurbasis naar Eindhoven en speelde hij veertien wedstrijden voor PSV. In die tijd wist hij vijf keer het net te vinden.

Dries Mertens verrassend in Belgische selectie
De verrassing in de selectie van de Rode Duivels is volgens Belgische voetbalvolgers oud-PSV´er Dries Mertens. De aanvaller die nu uitkomt voor Galatasaray speelde 88 officiële wedstrijden voor PSV, waarin hij 45 keer scoorde. Mertens behoort met zijn 35 jaar tot één van de oudsten van de selectie. België is ingedeeld in groep F met Canada, Marokko en Kroatië.

Zakaria Aboukhlal voor het eerst naar WK met Marokko
Ook een voormalig jeugdspeler van PSV trekt naar het Midden-Oosten. Aboukhlal, die nu onder contract staat bij Toulouse FC, kan twee jaar na zijn debuut in het Marokkaanse voetbalelftal spelen op een groot eindtoernooi. Hij speelde 24 duels voor Jong PSV en twee in het eerste elftal.

Hutchinson bij WK-selectie Canada
De oudste speler in dit overzicht is Atiba Hutchinson. De middenvelder gaat op bijna 40 (!) jarige leeftijd met Canada naar het WK. Hutchinson debuteerde voor het Canadees voetbalelftal in 2003 en sindsdien speelde hij al meer dan tachtig interlands. In zijn periode als PSV’er speelde hij maar liefst 116 wedstrijden voor de club.

Rodríguez in Zwitserse WK-selectie
In de winter van het seizoen 2019-2020 huurde PSV Ricardo Rodriguez en al snel bleek de Zwitser een meerwaarde. Vanwege de uitbraak van het coronavirus speelde Rodriguez slechts 448 minuten voor PSV, maar liefhebbers kunnen hem vanaf komende week in actie zien. De Zwitsers spelen in groep G tegen Servië, Kameroen en titelfavoriet Brazilië.

Eén Socceroo van de partij
Ook oud-PSV’er Aziz Behich speelde weinig minuten in Eindhoven. Hij speelde in 2018 vier competitiewedstrijden en twee bekerduels voor PSV en vertrok na één jaar naar Istanbul Basaksehir. Tegenwoordig voetbalt Behich voor het Schotse Dundee United. Australië neemt het in de groepsfase op tegen regerend wereldkampioen Frankrijk, Denemarken en Tunesië.

Oranje telt zeven spelers met PSV-banden
En tot slot Oranje: bondscoach Louis van Gaal heeft in zijn selectie plaats gemaakt voor Cody Gakpo, Luuk de Jong en Xavi Simons. Daarnaast reizen ook oud-PSV’ers Memphis (FC Barcelona), Denzel Dumfries (Inter), Remko Pasveer en Steven Bergwijn (beiden inmiddels spelend voor Ajax) dinsdagochtend naar Qatar. Dat brengt het aantal spelers met een PSV-tintje op het WK op 19.