Onze helden: Dries Mertens

Artikel
Onze helden: Dries Mertens

In de rubriek “onze helden” lees je elke maand over de grootste idolen van de club. Wie zijn deze helden en wat hebben zij voor de club betekend? Met deze maand: Dries Mertens. De Belgische aanvaller speelde twee seizoenen voor PSV waarin hij 45 keer wist te scoren. De Belg had écht een neusje voor de goal en liet verdedigers met verbazing in de ogen achter zich.

Dries Mertens werd 35 jaar geleden geboren in Leuven, België. Na jaren actief te zijn geweest in zijn thuisland, verkaste hij naar het buitenland om het uiterste uit zijn voetbalcarrière te kunnen halen. Dries stond bekend om zijn bijzondere traptechniek en pijlsnelle bewegingen die hij bij PSV ook regelmatig liet zien.

Prijzen
Met PSV wist Dries Mertens geen landskampioen te worden. Wel won hij in zijn eerste seizoen de KNVB beker na een overtuigende zege op Heracles Almelo. In deze finale wist Dries één keer het net te vinden. Daarnaast won hij ook één keer de Johan Cruijff Schaal met PSV, die destijds nog de Nederlandse Supercup heette. Dries speelde 88 officiële wedstrijden voor PSV en blonk daarin uit als een erg productieve speler. Naast de 45 gescoorde doelpunten, leverde hij óók 43 assists aan zijn teamgenoten.

Carrière
De carrière van de Belg startte in zijn thuisland waar hij vanuit de jeugd van Anderlecht doorstroomde naar KAA Gent. Al snel was Dries toe aan een Nederlands avontuur waardoor de transfer naar FC Utrecht realiteit werd. Na twee seizoenen toonde PSV interesse en wilde ze Dries graag inlijven. Bij PSV bleek hij al snel een grote meerwaarde. Ook andere topclubs zagen dit en na twee succesvolle seizoenen in Eindhoven waren er vele kapers op de kust. Uiteindelijk ging de Italiaanse topclub SCC Napoli ging er met Dries vandoor.

Recordhouder
Bij de topclub uit Italië heeft Dries zichzelf in de geschiedenisboeken geschreven en ontpopte zich tot dé publiekslieveling. De Belg kan de titel ‘all-time topscorer’ van SCC Napoli op zijn naam schrijven met de 148 doelpunten die hij voor de club scoorde. Dries wordt door de fans van SCC Napoli gezien als held en clublegende. Na negen Napolitaanse jaren en een emotioneel afscheid met eerbetonen aan Dries door de hele stad, is hij afgelopen zomer overgestapt naar het Turkse Fenerbahçe SK.

De Rode Duivels
Ook bij de nationale ploeg van België is Dries een vaste kracht. Op meerdere eindtoernooien is hij actief geweest zoals het WK in 2014 en 2018 en het EK in 2016 en 2020. Dries kan met zijn berg aan ervaring veel betekenen voor de jonge talenten in het Belgisch voetbalelftal. Ook dit jaar is hij opgeroepen voor het WK in Qatar, waar hij minuten maakte in de poulewedstrijd tegen Marokko.