Onze helden: Alex

Onze helden: Alex
3 min

In de rubriek “onze helden” lees je elke maand over de grootste idolen van de club. Wie zijn deze helden en wat hebben zij voor de club betekend? Met deze maand: Alex. De Braziliaanse verdediger speelde drie seizoenen voor PSV en won in dat tijdperk drie keer het landskampioenschap en eenmaal de KNVB beker.

Alex Rodrigo Dias da Costa, zoals Alex voluit heet, werd door de supporters van PSV ook wel De Tank genoemd. De fans noemde hem zo omdat Alex een grote en sterke verdediger was. Het was een bijnaam die trainer Guus Hiddink ooit verzon. In 2004 kwam Alex van de Braziliaanse club Santos naar PSV toe.

Successen
In Eindhoven trok Alex veel op met zijn landgenoot Heurelho Gomes. Samen waren ze medeverantwoordelijk voor de vele successen die PSV in die periode boekte. De club haalde in het eerste seizoen van Alex direct de halve finale van de UEFA Champions League. Alex scoorde in de achtste finale en de kwartfinale tegen respectievelijk AS Monaco en Olympique Lyonnais.

Champions League
Ook in de jaren daarna won Alex met PSV enkele prijzen. In de Champions League viel Alex in 2007 op in een wedstrijd tegen Arsenal. In een en dezelfde wedstrijd maakte hij zowel een eigen doelpunt als een geldig doelpunt. Voor een bomvol uitvak vierde Alex destijds feest met alle supporters die PSV achterna waren gereisd richting Engeland. Het droeg bij aan de populariteit van Alex bij de fans. Alex was en is nog steeds erg geliefd bij de supporters van PSV.

Buitenlandse clubs
Na het derde kampioenschap op rij vertrok Alex in de zomer van 2007 naar de Engelse club Chelsea. Daar speelde hij in vijf seizoenen 86 wedstrijden. Daarna vertrok hij naar Paris Saint-Germain en speelde ook nog voor AC Milan. In Engeland en Frankrijk won Alex ook een heleboel prijzen.

Nationale elftal
Alex speelde ook een aantal interlands voor de nationale ploeg van Brazilië. In 2006 debuteerde hij samen met Gomes in de vriendschappelijke interland tegen Noorwegen. In de zeventien wedstrijden die Alex voor Brazilië speelde, droeg hij onder meer bij aan de winst van de CONMEBOL Copa América in 2007. Dat is het landentoernooi voor nationale ploegen uit Zuid-Amerika.