Nieuw uitrecord lonkt

Nieuw uitrecord lonkt
2 min

Dit weekend wordt het kampioenschap van kalenderjaar 2016 beslist. PSV haalde dit jaar tot nu toe 79 punten. Ajax pakte er twee minder. In het afgelopen halfjaar was Feyenoord weliswaar beter dan beide teams, maar in de tweede seizoenshelft van 2015-2016 scoorde PSV flink meer punten.

Ongeslagen in uitduels
PSV is bovendien dit kalenderjaar nog ongeslagen buiten het eigen Philips Stadion. De zestien voorgaande uitwedstrijden leverden 13 winsten en 3 gelijke spelen op. Bij een resultaat in Amsterdam kan PSV voor het eerst in de clubgeschiedenis een jaar lang ongeslagen blijven in uitduels. Alleen Ajax (1992 en 1995) en SC Enschede (1956) behaalden die mijlpaal al.

Aan elkaar gewaagd
Van de 120 wedstrijden die PSV en Ajax onderling in de Eredivisie afwerkten, won PSV er meer dan Ajax. Maar als we alleen naar de wedstrijden in Amsterdam kijken, dan heeft Ajax een beter gemiddelde. Ajax won er 31 keer, PSV 21 keer. De afgelopen twee edities echter won PSV. Daar staat tegenover dat de Amsterdammers de laatste twee ontmoetingen in Eindhoven zegevierden.

Statistieken voor gebroeders de Jong
Luuk de Jong is, samen met Joey Pelupessy van Heracles Almelo, de enige veldspeler in de Eredivisie die het afgelopen jaar geen minuut heeft hoeven missen. Als hij tegen Ajax de negentig minuten vol maakt, haalt hij het maximale aantal van 3060 minuten. Zijn broer Siem zal met een andere statistiek bezig zijn. Hij kan namelijk na Piet van der Kuil, Ruud Geels, Søren Lerby, Frank Arnesen, Wim Jonk en Patrick Kluivert de zevende speler worden die voor zowel Ajax tegen PSV als voor PSV tegen Ajax scoort in de Eredivisie. Al deze spelers scoorden eerst voor Ajax tegen PSV en later andersom, net als De Jong nu zou kunnen doen.