Nick Deacy: Held in Catalonië

Artikel
Nick Deacy: Held in Catalonië

In 1978 bereikte PSV ten koste van het grote FC Barcelona de finale van de UEFA Cup. Een zege tegen ieders verwachting in. In het Philips Stadion werd het liefst 3-0. Met een riante uitgangspositie toog de selectie van Kees Rijvers naar Catalonië. Binnen 20 minuten was daar bijna niets meer van over. Maar op dat moment stond een zo goed als vergeten Welshman op.

Pinchhitter    
De kop boven dit verhaal had met een beetje fantasie net zo goed ‘De wraak van Van Beveren’ kunnen heten. Of ‘Brabanders stoppen Barcelona van Cruijff’. Maar dat zou geen recht doen aan een bijna vergeten speler uit de PSV-historie. Nick Deacy is inmiddels 64 jaar oud en speelde in de jaren 70 drie seizoenen voor PSV. In het team van Rijvers was de Welshman vaak pinchhitter. Hij scoorde in ruim zestig duels nog geen twintig treffers, maar maakte op 12 april 1978 een van de belangrijkste treffers uit de geschiedenis van PSV. Lang niet zo bekend als het rollertje waarmee Edward Linskens PSV tien jaar later naar de Europa Cup I-finale ‘schoot’. Maar Deacy’s treffer was minstens zo belangrijk.

PSV overklast Barcelona, maar moet oppassen    
Twee weken eerder, op 29 maart, voetbalt PSV zich ogenschijnlijk al naar een finaleplaats. ‘PSV overklast Barcelona’ kopt het Eindhovens Dagblad daags na de 3-0 overwinning die het team van Rijvers boekt in het Philips Stadion. Johan Neeskens en Johan Cruijff figureren in Eindhoven. Al na 17 minuten leidt PSV met 2-0 tegen de Catalanen, dankzij een eigen doelpunt van Antonio Olmo en een treffer van Harry Lubse. De 3-0 van Paul Postuma, twintig minuten voor tijd, lijkt het lot van de Barcelona definitief te beslechten. Twee weken later, in een met 90.000 enthousiaste Catalanen volgepakt Camp Nou, is FC Barcelona echter in mum van tijd terug in de tweestrijd. Carles Rexach en Paco Fortes zien hun naam binnen 19 minuten op het scorebord verschijnen: 2-0.

Herinnering    
En toen, in de 48e minuut, kwam er plots een voorzet van links. “Willy van de Kerkhof en ik gingen er allebei voor. Ik was er als eerste en schoot de bal in. Onder de benen van de keeper door”, herinnert Deacy zich in gesprek met het Eindhovens Dagblad moeiteloos. “Volgens mij scoorde ik uit mijn eerste balcontact. “Eigenlijk was toen de finaleplaats binnen, want Barcelona moest toen nog drie keer scoren en dat was zelfs voor die ploeg te veel van het goede. Met de buit binnen gingen wij bovendien steeds beter spelen.” De 3-1, die later in de tweede helft nog valt, is voor de statistieken. Dankzij de enige niet-Nederlander die namens PSV uitkomt in de halve finale en later ook finale van het toernooi om de UEFA Cup.